settings icon
share icon
Kérdés

A Biblia egy agymosás?

Válasz


Némelyek azzal vádolják a hívőket, hogy a Bibliát agymosási eszközként használják. Szerintük az egyetlen módja annak, hogy létrehozzanak egy gyülekezetet és megtartsák a tagokat az, hogy agymosási taktikákat alkalmaznak, hogy életviteli és hozzáállásbeli változásokat eszközöljenek ki. A vád alaptalan, de azok, akik nem ismerik a Szentlélek erejét, valahogy meg kell magyarázzák az emberek életében bekövetkező változásokat.

Noha igaz, hogy a szekták, melyek közül sokan keresztyénnek vallják magukat, gyakorolnak bizonyos fajta elmekontrollt, a valódi keresztyénség semmilyen szempontból nem kényszerít semmire. Azok a lelkipásztorok, akik szeretik az Urat, táplálni, építeni és oltalmazni akarják a gyülekezetüket (János 21:15-19). A gyülekezeti vezetőknek önzetlenül és alázatosan kell szolgálniuk, a személyes nyereség legkisebb gondolata nélkül (1Péter 5:2-3). Szóval nem, a Biblia nem egy elmekontroll, és nem is szorgalmazza az elmekontrollt, legalább is nem agymosás és pszichológiai átprogramozás értelemben.

A Biblia azonban beszél az elme bizonyos fajta kontrollálásáról. A megtérés az elme, a gondolkodás megváltozásával jár. A hívőknek lelkükben és elméjükben meg kell újulniuk (Efezus 4:23). Hasonló gondolkodásmódot kell kialakítaniuk, hogy elkerüljék a viszályoskodást (Filippi 2:2). A hívőkben Krisztus lelkülete van (1Korinthus 2:16). Ez új attitűdöt és új viselkedést eredményez: ami azt illeti, egy teljesen új teremtést (2Korinthus 5:17). A változást nem egy guru fondorlatos terve vagy egy gondosan kontrollált környezet eredményezi – a változás belülről fakad, lelki vonatkozású és valós. Nem emberi tényezőnek, hanem a Szentlélek munkájának a gyümölcse.

Az ember bűnös természetet örökölt Ádámtól (Róma 5:12). Ez a bűnös természet uralkodik az emberben, és különböző bűnöket eredményez az ember életében (Galata 5:17-21, Efezus 5:17-19). Mivel ez a bűnös természet uralja az embert, képtelen megismerni Istent és neki tetszően élni. Ami azt illeti, az Isten ellensége (Róma 5:10, 8:5-7). A Biblia azt mondja, hogy a bűnösnek, akit a bűnös természete vezérel, egy új természetre és a bűn hatalmától való szabadulásra van szüksége. Az, aki elfogadja Jézus Krisztust személyes megváltójának, megkapja ezt az új természetet (2Péter 1:4), és a Szentlélek lakozást vesz benne, és a bűnösnek erőt ad ahhoz, hogy nemet tudjon mondani a bűnre, és igent Isten igazságára (Galata 5:16, Róma 6:12-23). A Krisztusban hívő személy szabad lesz (János 8:32). Már nem kénytelen a bűnös természet parancsainak engedelmeskedni, hiszen Krisztus szabadságával rendelkezik, hogy azt tegye, amit Isten vár el, és hogy Őt dicsérje az életével.

A biblia nem elmekontroll. Sokkal inkább egy alternatíva a bűn uralta életre. A Biblia megmutatja nekünk, hogyan tudja a Lélek vezetni az életünket. Igen, a hívő elméjének meg kell változnia, mivel el kell utasítania a korábban elhitt hazugságokat, és fel kell karolnia Krisztus igazságát. A Lélek-vezette hívőnek egy kalandokkal teli élete lesz Istennel: egy olyan élete, amelyben szabad lesz arra, hogy lelkesen, örök beteljesedés tudatában és reménységgel szolgálhassa Istent.

EnglishVissza a magyar oldalra

A Biblia egy agymosás?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries