settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent elhagyni és ragaszkodni?

Válasz


„Ezért a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek egy testté.” (1Móz 2:24) Más angol fordítások úgy adják vissza ezt a kifejezést, hogy „elhagyja és egyesül” (NIV), „elhagyja és csatlakozik” (NASP) vagy „elhagyja és erősen tartja” (ESV). Mit is jelent tehát pontosan az, hogy a férfi elhagyja az apját és az anyját, és ragaszkodik a feleségéhez?

Mózes 1. könyvének 2. részében úgy olvassuk, hogy Isten Ádámot teremtette meg elsőként, Évát pedig csak azután. Évát maga Isten vezette Ádám elé, és Ő rendelkezett úgy, hogy szent házasságban egyesüljenek egymással. Isten mondta azt, hogy legyenek egy testté, ami a házastársak közti intim kapcsolatra utal – a szeretet egy olyan kifejeződési formájára, amelyben soha senki másnak nem lehet helye. „Ragaszkodni” annyit jelent, mint „összekapcsolódni, eggyé válni, kitartani valaki mellett”. A házasok semmi máshoz nem fogható, megbonthatatlan egységet alkotnak. Ezt azt jelenti, hogy akkor sem lépnek ki a kapcsolatból, ha nem jól állnak a dolgok, továbbá átbeszélik és átimádkozzák a problémákat, türelmesek, bíznak abban, hogy Isten mindkettejük szívében munkálkodik, készek belátni a hibáikat, és bocsánatot kérni, ha tévedtek, és folyamatosan keresik Isten útmutatását a Bibliában.

Ha a felek valamelyikénél nem teljesül az „elhagyja és ragaszkodik” kettős feltétele, problémák jelentkeznek a házasságban. A szülőktől való tényleges elszakadás hiánya konfliktust és feszültséget szül. Ez az elszakadás nem azt jelenti, hogy a férjnek vagy feleségnek szakítania kellene a szüleivel, és többé nem szentelhetne időt nekik is. Annak a felismeréséről van szó, hogy a házasságkötéssel egy új család született, és ez az új család elsőbbséget kell, hogy élvezzen a régivel szemben. Ha pedig a ragaszkodásról feledkeznek meg a felek, hiányozni fog kapcsolatukból az egység és a bensőségesség. A ragaszkodás nem abban áll, hogy minden percünket a társunkkal töltjük, vagy hogy ne ápolhatnánk másokkal is tartalmas barátságokat. A ragaszkodás annak a felismerését jelenti, hogy eggyé lettünk, úgyszólván „össze lettünk ragasztva” a társunkkal. A ragaszkodás a kulcs ahhoz, hogy házasságunk a nehéz időket is kiállja, és Isten szerinti módon kiteljesedhessen.

Az „elhagyja és ragaszkodik” alapelv házasságon belüli működése azt is mintázza, hogy Isten milyen kapcsolatot szeretne kialakítani velünk. „Az Urat, a ti Isteneteket kövessétek, és őt féljétek, az ő parancsait tartsátok meg, és az ő szavára hallgassatok, őt tiszteljétek, és hozzá ragaszkodjatok!” (5Móz 13:5) Azt jelenti e parancs, hogy vessünk el minden más istent, bármilyen formát öltsenek is, és egyedül Istenhez ragaszkodjunk. Ragaszkodásunkat azzal fejezhetjük ki, ha olvassuk Igéjét, és alávetjük magunkat a tekintélyének. Ha pedig szorosan követjük az Urat, azt is meg fogjuk érteni, hogy miért is biztat bennünket a szülőktől való elszakadásra és a társunkhoz való ragaszkodásra: azért, mert csak így lehet részünk abban a fajta biztonságban és elkötelezett kapcsolatban, amelyben Isten minden házaspárt részesíteni szeretne. Az Úr komolyan veszi a házasságra vonatkozó tervét, ebben pedig központi szerep jut az „elhagyja és ragaszkodik” alapelvnek. Biztosra vehetjük, hogy ha az isteni tervet követjük, sohasem kell csalódnunk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent elhagyni és ragaszkodni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries