settings icon
share icon
Kérdés

Mi az élet lehelete?

Válasz


Isten teremtő munkájának csúcspontja az ember csodálatos megalkotása volt. „Azután megformálta az Úristen az embert a föld porából, és élet leheletét lehelte orrába. Így lett az ember élőlénnyé" (1Mózes 2:7). Az ember alkotása során a menny és föld páratlan Teremtője két dolgot tett. Először is, összegyúrta a föld porából, és másodszor, a saját leheletét lehelte Ádám orrába. Ez különböztette meg az embert Isten minden más teremtményétől.

Ez az egyetlen szakasz három fontos tényt árul el az ember teremtéséről. Az első az, hogy Isten és csakis Isten alkotta az embert. Az ember nem más teremtményekből fejlődött ki. Nem személytelen erők alkották meg. Nem a sejtek, DNS-ek, atomok, molekulák, hidrogén, protonok, neutronok vagy elektronok összessége hozta létre. Ezek mind olyan elemek, amelyek csak az ember fizikai részét alkotják. Az Úr Isten formálta meg az embert. Az Úr Isten alkotta meg ezeket az anyagokat, majd felhasználta őket, hogy megalkossa az embert.

A „megformálta" szó a héber játszár fordítása, amelynek jelentése: formál, alakít, mintáz. Egy fazekas képét idézi, aki elég intelligens és elég hatalma van megalkotni, amit elképzel. Isten a fő fazekas, aki elképzelte az embert az elméjében, és akinek volt hatalma és intelligenciája ezt az elképzelést formába önteni. Istennek megvolt a mindentudása és mindenhatósága, hogy pontosan azt tegye, amit akart.

Másodszor, Isten a saját leheletét lehelte az emberbe. Az ember több mint por vagy fizikai anyag. Az embernek lelke van. Így lehetne ezt elképzelni: Isten épp most formálta meg Ádám testét a föld porából, és egy élettelen emberi test feküdt a földön. Aztán Isten lehajolt, és saját leheletét lehelte az ember orrába – Isten az élet forrása, és az emberbe közvetlenül adta az életet. Az életadó leheletet a János 20:22-ben látjuk viszont, amikor Jézus új életet ad tanítványainak.

Harmadszor, az 1Mózes 2:7-ből azt is megtudjuk, hogy az ember élő lélekké lett (Károli). Az itt található lélek szó héber megfelelője a nefes, aminek jelentése: eleven, lélegző, tudatos élőlény. Az ember addig nem lett élő lélekké, amíg Isten bele nem lehelte az életet. Fizikai, eleven, racionális és lelki lényként az ember egyedülálló minden földi élőlény közt.

Mi tehát az élet lehelete? Isten élete és ereje, amellyel az embert megelevenítette. A szellem szó héber megfelelője a ruah, amelynek jelentése: szél, lehelet, levegő, lélek. Isten élete folyamatosan létezik, így az ember anyagtalan része is örökké él. Az egyetlen kérdés az, hogy hol.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az élet lehelete?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries