settings icon
share icon
Kérdés

Mi az élet könyve?

Válasz


A Jelenések 20:15 szerint „Ha valakit nem találtak beírva az élet könyvébe, azt a tűz tavába vetették." Ebben a kontextusban az élet könyve azok nevének összessége, akik örökre Istennel fognak élni a mennyben. Az üdvözültek névsora. A Jelenések 3:5, 20:12 és Filippi 4:3 szintén említést tesz az élet könyvére. Ugyanezt a könyvet a Bárány életkönyvének is nevezik, mivel azok nevét tartalmazza, akiket az Úr Jézus vére megváltott (Jelenések 13:8, 21:27).

Hogyan lehetsz biztos abban, hogy a neved be van írva az élet könyvébe? Térj meg. Fordulj el a bűneidtől, és higgy az Úr Jézus Krisztusban mint megváltóban (Filippi 4:3, Jelenések 3:5). Ha a neved bekerül az élet könyvébe, soha többé nem törlik ki onnan (Jelenések 3:5, Róma 8:37-39). Egyetlen igaz hívőnek sem kell aggódnia örök biztonságát illetően Krisztusban (János 10: 28-30).

A nagy fehér trón ítéletét a Jelenések 20:11-15 a hitetlenek ítéleteként mutatja be. Ez a szakasz világossá teszi, hogy az itt elítéltek közül senkinek sem szerepel a neve az élet könyvében (Jelenések 20:12-14). Az istentelenek sorsa meg van pecsételve, nevük nem szerepel az élet könyvében, és büntetésük bizonyos.

Néhányan a Jelenések 3:5-tel azt „igazolják", hogy el lehet veszíteni az üdvösséget. A Jelenések 3:5 ígérete azonban az, hogy Jézus nem törli ki a nevünket. „Aki győz, ... annak a nevét nem törlöm ki az élet könyvéből". Győztes az, aki győzedelmeskedik e világ kísértései, próbái és gonoszságai felett, azaz üdvössége van. Az üdvözítettek Isten nyilvántartásában szerepelnek, és ígéretük van arra, hogy örök biztonságban vannak.

Egy másik szakasz, amely néha megzavarhat, az a Zsoltárok 69:29: (Dávid ellenségei) „Töröltessenek ki az élők könyvéből". Az élők könyvét azonban ne tévesszük össze a Bárány életkönyvével. Dávid a földi, testi életre utal, nem a mennyei örök életre. Ugyanez igaz a 2Mózes 32:32-33-ban említett könyvre is.

Isten vigyáz a listákra. Ismeri az övéit, és gyermekei nevét örökre bevéste könyvébe.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az élet könyve?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries