settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent, hogy Jézus úgy jön el, mint éjjel a tolvaj?

Válasz


Jézus Krisztus visszajövetelét az éjszakai tolvajhoz hasonlítják. Két szakaszban fordul elő az éjszakai tolvaj képe: „Jegyezzétek meg, ha tudná a házigazda, hogy az éjszaka melyik órájában jön a tolvaj, akkor ébren maradna, és nem engedné, hogy betörjön a házába" (Máté 24:43).

A Máté 24-ben Jézus a második eljöveteléről beszél, amelyre a nyomorúság végén kerül sor. Az 1Thesszalonika 5-ben Pál ezt „az Úr napjának" nevezi. Ez az isteni megtorlás napja lesz, amit az égitestek felbolydulása és „az Emberfiának jele" fog kísérni (Máté 24:29-30, Egyszerű). Jézus azt mondja, hogy a „ama napok nyomorúsága után" kerül erre sor (29.v.), ami azt jelenti, hogy ez az elragadtatástól eltérő esemény, hiszen arra a nyomorúság előtt kerül sor.

Miért lesz a második eljövetel olyan, mint éjszakai tolvajé? A hasonlat kulcsjelentősége abban áll, hogy senki sem fogja tudni, mikor fog Jézus visszajönni. Ahogy a tolvaj meglepi a ház népét, így fogja Jézus is meglepni a hitetlen világot, amikor visszajön, hogy ítéletet hirdessen. Az emberek „esznek és isznak", „házasodnak és férjhez mennek" (38.v., Károli), mintha a világ összes ideje a rendelkezésükre állna. De mielőtt észrevennék, az Ítélet napja elérkezik (40-41.v.). Pál így ír erről: „Amikor azt mondják: Békesség és biztonság, akkor tör rájuk hirtelen a végső romlás, mint a fájdalom a várandós asszonyra; és nem fognak megmenekülni" (1Thesszalonika 5:3).

A hívők nem félnek ettől a gyors és hirtelen ítélettől, az „éjszakai tolvaj" nem fogja őket meglepni. A keresztyének külön kategóriába esnek: „Ti azonban, testvéreim, nem vagytok sötétségben, hogy az a nap tolvajként lephetne meg titeket" (1Thesszalonika 5:4). Csak azokat éri ez meglepetésként, akik a sötétségben vannak, de mi „valamennyien a világosság és a nappal fiai" vagyunk, „nem vagyunk az éjszakáé, sem a sötétségé" (5.v.). Adjunk hálát az Úrnak, „Mert az Isten nem haragra rendelt minket, hanem hogy elnyerjük az üdvösséget a mi Urunk Jézus Krisztus által" (9.v.).

A hitetleneknek meg kellene fontolniuk Jézus figyelmeztetését: „Ezért legyetek ti is készen, mert abban az órában jön el az Emberfia, amelyikben nem is gondoljátok" (Máté 24:44). Hogyan állhatunk készen? Isten elkészítette a módját, hogy megszabadulhass az ítélettől, mégpedig Jézus Krisztus által (János 14:6). Ha elfogadod Jézust uradnak és megváltódnak, bűnbocsánatot, kegyelmet és üdvösséget nyersz, és az örök élet ígéretét (János 3:16, Efezus 2:8-9). A „tolvaj" közeleg, de te készen állhatsz azon a napon. Ne dobd el magadtól „az Úr kedves esztendejét" (Lukács 4:19).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent, hogy Jézus úgy jön el, mint éjjel a tolvaj?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries