settings icon
share icon
Kérdés

Vajon bűnös dolognak számít az éjszakai magömlés, a nedves álom?

Válasz


Az éjszakai magömlés/nedves álom jelensége meglehetősen gyakori a férfiak életében. A Biblia néhány helyen nevén nevezi a “magömlést” (3.Mózes 15:16,18,32; 22:4; 5.Mózes 23:10), míg más igehelyeken, így a 5.Mózes 23:10-ben, csak utal a kifejezetten alvás közben végbemenő, akaratlan ejakulációra: “Ha volna valaki közötted, a ki nem volna tiszta valami éjszakai véletlenség miatt: menjen ki a táborból, és ne menjen vissza a táborba”. A következő kérdések sok fiatal és idősebb férfit is gyötörnek: Vajon bűnös dolognak számít az éjszakai magömlés, a nedves álom? Mégis hogyan volna bűn, ha álmunkban nem vagyunk képesek kontrollálni azt?

Azt kell mondjuk, hogy végső soron nem vagyunk képesek irányítani, hogy miről álmodunk, vagy hogy mi történik a testünkkel, amíg alszunk. Ha azonban a nap folyamán kéjes/bűnös dolgokkal töltjük meg az elménket, azok valószínűleg az álmainkban is vissza fognak köszönni (a közkeletű elmélet szerint ugyanis az álmok részben a nappali élményeink feldolgozásában játszanak szerepet – a fordító megjegyzése). Az éjszakai magömlés egy természetes fiziológiai funkció, amit a szexuális túlingerlés viszont gyakoribbá tesz. Az éjszakai magömlés önmagában tehát még nem bűn, azonban bűnös gondolatok, kéjes vágyak és tisztátlan vizuális ingerek nyomán nagyobb valószínűséggel lép fel. Ha tehát sűrűn van éjszakai magömlésed és nedves álmod, akkor érdemes megvizsgálnod a gondolatvilágod (itt megjegyezzük, hogy a testi fejlődés pubertáskori szakaszában e jelenség sűrűbben léphet fel, és eleinte nem minden esetben köthető tisztátlan nappali gondolatokhoz – a fordító megjegyzése). Tudatosítsd magadban, hogy milyen képeknek teszed ki magad és milyen képzeteket tartasz homlokteredben. Ha úgy találod, hogy megengedted magadnak, hogy a kéjvágy “lángra gyúljon” benned, akkor valld meg azt az Úrnak, és leküzdéséhez kérd az Ő segítségét. Ha valóban ez a helyzet áll fenn, vagyis tudatosan teszed ki magad bizonyos vizuális ingereknek, valamint teret engedsz a kéjvágynak (a világi férfiak körében teljesen általános jelenség a nők utáni sóvárgás látványos és kevésbé látványos gesztusokban való kinyilvánítása, sőt, sokan kényszeresen ez által bizonygatják férfiasságuk – újjászületett keresztényként tartóztassuk meg szemeinket és szánkat ettől - a fordító megjegyzése), akkor az éjszakai magömlés/nedves álom valóban bűn következményeként lép föl, még ha maga a jelenség önmagában nem is bűn. Kövesd a Filippibeliekhez írt levél 4:8 igéjének útmutatását: ”Továbbá, Atyámfiai, a mik csak igazak, a mik csak tisztességesek, a mik csak igazságosak, a mik csak tiszták, a mik csak kedvesek, a mik csak jó hírűek; ha van valami erény és ha van valami dícséret, ezekről gondolkodjatok.”

Ha úgy találod, hogy az éjszakai magömlés/nedves álom egyszerűen tested természetes “megkönnyebbülésének” eredményeként jelentkezik, akkor ezt illetően nem kell semmit megvallanod az Úrnak. Az ószövetségi törvény nagyon szertartásosan kezelte az ejakulációt – férfiak és nők esetében egyaránt. Jézusnak hála, minket már nem kötnek ezek az előírások. Egy férfi, akinek éjszakai magömlése/nedves álma volt, nem válik “tisztátlanná”. A fő kérdés viszont változatlanul az, hogy mi játszódik le az elmédben. A testi reakcióink ugyanis javarészt annak mentén lépnek fel, hogy a gondolatvilágunkban mi megy végbe.

EnglishVissza a magyar oldalra

Vajon bűnös dolognak számít az éjszakai magömlés, a nedves álom?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries