settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent, hogy Jézus Isten egyszülött fia?

Válasz


Az „egyszülött fiú" kifejezés a János 3:16-ban szerepel, amely így hangzik: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen." Az „egyszülött"-nek fordított görög szó a monogenész. Ezt a szót többféleképpen is fordítják: egyetlen, egyetlen egy vagy egyszülött.

Ez az utolsó kifejezés („egyszülött", amelyet az Új protestáns, a Károli és az Egyszerű fordítás is használ) okozza a fejtörést. A hamis tanítók kapaszkodtak ebbe a kifejezésbe, hogy bebizonyítsák hamis tanításukat, miszerint Jézus Krisztus nem Isten, azaz lényegében nem egyenlő Istennel, és nem a Szentháromság második személye. Ennek a „szülött" szónak a láttán azt állítják, hogy Jézus egy teremtett lény, mivel csak olyasvalaki lehet „szülött", akinek van egy időbeni kezdete. Amit viszont szem elől tévesztenek az az, hogy ez a kifejezés egy görög szónak a magyar fordítása. Ezért meg kell néznünk, mit jelent az eredeti görög szó, és ne a magyar jelentést ültessük át a szövegre.

Mit jelent tehát a monogenész szó? A Greek-English Lexicon of the New Testament and Other Early Christian Literature c. görög-angol lexikon szerint a monogenész szónak két elsődleges jelentése van. 1. „adott kapcsolaton belül a maga nemében egyedülálló" Ebben az értelemben használja a szót a Zsidók 11:17, amikor a szerző Izsákot „egyszülött fiának" nevezi. Ábrahámnak több fia volt, de Izsák volt az egyetlen Sárától, és egyedül ő volt a szövetség fia.

2. „a maga nemében egyedülálló, egyedi". Ezt a jelentést kell a János 3:16-ban is értenünk. Ami azt illeti, János az egyetlen újszövetségi szerző, aki ezt a szót Jézussal kapcsolatban használja (ld. János 1:14, 18; 3:16, 18; 1János 4:9). János elsősorban azt akarta bemutatni, hogy Jézus Isten Fia volt (János 20:31), és ezt a szót azért használja, hogy kihangsúlyozza Jézus egyediségét, akinek ugyanolyan isteni természete van, mint Istennek, szemben azokkal a hívőkkel, akik hit által ugyancsak Isten gyermekei.

A lényeg az, hogy az ilyen kifejezések mint „Atya" és „Fiú", amelyekkel Istent és Jézust nevezik, emberi fogalmak, amelyek segítenek megérteni a Szentháromság különböző személyei közti kapcsolatot. Ha értjük, milyen viszony van a földi apák és fiak közt, akkor részben megérthetjük a Szentháromság első és második személye közti kapcsolatot. De az analógiát túlzásba is lehet vinni, ahogy néhány keresztyén szekta (pl. a Jehova tanúi) meg is teszi, és azt állítja, hogy Jézust szó szerint az Atya Isten szülte, azaz alkotta vagy teremtette.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent, hogy Jézus Isten egyszülött fia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries