settings icon
share icon
Kérdés

Mi a különbség az egyetemes egyház és a helyi gyülekezet között?

Válasz


A helyi gyülekezet és az egyetemes egyház közti különbség megértéséhez először is mindkettőt definiálnunk kell. A helyi gyülekezet a Jézus Krisztusban hívő keresztyének csoportja, akik egy bizonyos helyen rendszeresen találkoznak. Az egyetemes egyházba minden Krisztus-hívő beletartozik, bárhol éljen is a Földön. Az egyház (vagy gyülekezet) kifejezés legalább 2 szóból eredeztethető. Az egyik a találkozással vagy „gyülekezéssel” kapcsolatos (1 Thesszalonika 2:14; 2 Thesszalonika 1:1), és Istennek arra a munkájára utal, amellyel megmenti és megszenteli a „kihívottakat”. Ez a szó szerepel az eredetiben ott, ahol a Bibliánkban egyházról vagy gyülekezetről olvasunk. A második szó a tulajdonlással kapcsolatos és szó szerint ezt jelenti: „az Úrhoz tartozó”. Ezt a kifejezést szokás „egyháznak” fordítani. Ez a görög szó mindössze kétszer fordul elő az Újszövetségben, de soha nem közvetlenül az egyház megnevezéseként szerepel (1 Korinthus 11:20; Jelenések 1:10).

A helyi gyülekezet alapvetően az a hely, ahol ki-ki vallást tehet hitéről és Krisztus melletti elkötelezettségéről. A görög kifejezés, az ekklészia, az esetek többségében a helyi gyülekezetre utal (1 Thesszalonika 1:1; 1 Korinthus 4:17; 2 Korinthus 11:8). Egy földrajzi területen nem csupán egy helyi gyülekezet működhet, sőt nagyobb városokban sok helyi gyülekezet is lehet.

Az egyetemes egyház az egész világra kiterjedő egyházat jelenti. Ebben az esetben nem annyira az egy helyen való gyülekezésen, hanem az együvé tartozáson van a hangsúly. Az egyház akkor is egyház, ha hivatalosan nem tart összejöveteleket, és – ahogyan azt a Cselekedetek könyve 8. fejezetének 3. versében láthatjuk – akkor is, ha tagjai otthon tartózkodnak, saját házaikban. A Cselekedetek 9:31 verset tanulmányozva megfigyelhetjük, hogy az eredeti szövegben – melyet a Magyar Bibliatársulat újfordítású Bibliája helyesen ad vissza (a ford.) – egyes számban szerepel az „egyház” kifejezés, mivel az egyetemes egyházra, nem pedig a helyi gyülekezetekre utal. Némelyek láthatatlan egyházként emlegetik az egyetemes egyházat, de ez kerülendő. A Szentírás ugyanis sehol nem nevezi láthatatlannak az egyetemes egyházat, és Istennek kétségkívül nem is az állt a szándékában, hogy egyháza láthatatlan legyen. A következő igék szintén az egyetemes egyházról szólnak: 1 Korinthus 12:28; 15:9; Máté 16:18; Efézus 1:22–23; Kolossé 1:18.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a különbség az egyetemes egyház és a helyi gyülekezet között?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries