settings icon
share icon
Kérdés

A Biblia mit mond az egyedülálló szülőkről / az egyedülálló anyaságról és apaságról?

Válasz


A Biblia több olyan egyedülálló szülőt is említ, akik a legkülönbözőbb okokból kifolyólag váltak azzá. Míg egyeseket a házastárs halála kényszerített az egyedülálló szülő szerepébe, sokan mások paráznaság vagy válás okán lettek egyedülálló szülők. Bár Isten szándéka mindig is az volt, hogy a gyermeket az anyja és az apja nevelje fel, mégis együttérez azzal a szülővel, aki egyedül neveli a gyermekét. Isten gyermeknevelésre vonatkozó utasításai egyaránt vonatkoznak az egyedülállókra és a házasokra (Efézusbeliekhez 6:4; Kolossébeliekhez 3:21).

Az első nő, akit a Biblia egyedülálló anyaként azonosít, Hágár volt. Ő egy egyiptomi szolgálólány volt, aki annak eredményeként esett teherbe Ábrahám gyermekével, hogy Ábrahám és Sára nem győzte kivárni az Úr ígéretének beteljesülését (1.Mózes 16:1-4). Így lett belőle tehát béranya, holott Istennek ez soha nem volt szándéka. Hágár gyermekének megszületése után Isten meglátogatta Hágárt szorongattatásában, és afelől biztosította, hogy Ő vele van (1.Mózes 16:10-12). Az egyedülálló szülők ebből azt is megtanulhatják, amit Hágár ott és akkor egy egész életre megtanult. Amikor Istenhez emelte szavát, Ő nem késlekedett közeledni hozzá. A találkozás után Hágár így szólította az Urat: “Te vagy a látomás Istene” (1.Mózes 16:13). Annak ellenére, hogy az egyedülálló szülői lét időnként magányos lehet, azok, akik ismerik az Urat, azzal vigasztalódhatnak, hogy felidézik magukban, hogy valójában soha nincsenek egyedül. Isten megígéri, hogy az apátlanok atyja-, az özvegyek és árvák védelmezője lesz (Zsoltárok 68:6).

Sok szülő, különösen azok, akik egy személyben apaként és anyaként is helyt állnak, úgy érezhetik, hogy le vannak taglózva a rájuk háruló feladatok tömegétől. Istennek hála, az egyházon keresztül-, de gyakran a rokonok és szomszédok által is van segítség. Egyes esetekben az egyedülálló szülő tényleg képtelen a gyermeke felnevelésére, ilyenkor az örökbefogadás lehet a legjobb megoldás a gyermek számára. Az egyedülálló szülőnek minden esetben meg kell tennie mindent, ami gyermeke “az Úr tanítása és intése” szerint való neveléshez szükséges (Efézusbeliekhez 6:4).

A legfontosabb dolog, amit minden szülőnek észben kell tartania, hogy gyermekeiket Isten teremtette, és hogy Neki terve van az életükkel. A családi helyzetüktől függetlenül, Isten rájuk bízta őket, Teremtőjükként pedig azt is elvárja tőlük, hogy felelősséget vállaljanak értük, és hogy istenfélő módon neveljék őket. Az egyedülálló szülőknek ez talán nehezebb, mint a házastársakkal rendelkezőknek, ha azonban igénybe veszik a Krisztusban élő testvéreik segítségét, az gyermekeik gyarapodására válhat. Jézus kitüntetett gyengédséggel fordult a gyermekekhez (Máté 19:14), így az egyedülálló szülők biztosak lehetnek abban, hogy Ő ugyanúgy törődik gyermekeikkel, mint a kétszülős családokban nevelkedő picinyekkel. Amikor az egyedülálló szülők a szellemi tisztaságot, becsületességet és őszinteséget élik meg gyermekeiknek példaként, akkor szert tehetnek arra a tiszteletre, amely segít a gyermekeknek abban, hogy ezt a viselkedést kövessék. Az egyedülálló szülők annak az ígéretben lelhetnek nyugalomra, hogy miközben Isten segít nekik nevelni gyermekeiket, kegyelme minden hiányosságot kitölt (Zsoltárok 27:10).

EnglishVissza a magyar oldalra

A Biblia mit mond az egyedülálló szülőkről / az egyedülálló anyaságról és apaságról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries