settings icon
share icon
Kérdés

Miért fontos egyedül időt tölteni Istennel?

Válasz


Minden kapcsolat időigényes. Az Istennel való kapcsolat, noha az sok mindenben eltér a többi kapcsolattól, megfelel a többi kapcsolatra érvényes szabályoknak. A Biblia tele van hasonlatokkal, amelyek segítenek megérteni az Istennel való kapcsolatunkat. Például Krisztus a vőlegény képében jelenik meg, míg az Egyház a menyasszonyéban. A házasságban ketten egybekelnek, hogy egy újat hozzanak létre (1Mózes 2:24). Ez a fajta bensőségesség előfeltételezi, hogy sok időt töltsenek egymással. Egy másik kép az apa és gyermek viszonya. Szoros szülő-gyermek viszony ott jön létre, ahol a felek sok időt töltenek „egyedül" együtt. Ha időt töltünk a szerettünkkel, lehetőségünk nyílik valóban megismerni őt. Ha Istennel töltünk időt, ugyanez a helyzet. Amikor egyedül vagyunk Istennel, közelebb kerülünk hozzá, és más oldalról ismerjük meg, mint mondjuk egy kiscsoportban.

Isten szeretne egyedül időt tölteni velünk. Szeretne személyes kapcsolatot ápolni velünk. Egyéneknek alkotott minket, már az anyaméhben formált minket (Zsoltárok 139:13). Isten tud az életünk apró részleteiről, mint például a hajszálaink számáról (Lukács 12:7). Egyesével ismeri a verebeket, és „ti sok verébnél értékesebbek vagytok" (Máté 10:29,31). Hív, hogy ismerjük meg Őt (Ézsaiás 1:18, Jelenések 22:17 Énekek Éneke 4:8). Ha szeretnénk bensőségesen megismerni Istent, korán Őt keressük (Zsoltárok 63:1), és időt töltünk vele. Olyanok leszünk, mint Mária, aki Jézus lábainál ült és hallgatta a hangját (Lukács 10:39). Éhezni és szomjúhozni fogjuk az igazságosságot, és meg fogunk elégedni (Máté 5:6).

Talán a legjobb ok arra, hogy egyedül időt töltsünk Istennel az, hogy így követjük a bibliai példákat. Az Ószövetségben látjuk, hogy Isten szólt a prófétáknak, hogy egyedül menjenek hozzá. A Sinai hegyen Mózes egyedül találkozott Istennel az égő csipkebokorban. Amikor Saul elől menekült, Dávid, akinek a zsoltáraiból bensőséges istenismeret sugárzik, csak Istennel volt kapcsolatban. Amikor Illés egyedül volt a barlangban, Isten jelenléte elvonult előtte. Az Újszövetségben Jézus is töltött egyedül időt Istennel (Máté 14:13, Márk 1:35, 6:45-46, 14:32-34; Lukács 4:42, 5:16, 6:12, 9:18; János 6:15). Jézus arra intett, hogy időnként egyedül imádkozzunk: „Te pedig amikor imádkozol, menj be a belső szobádba, és ajtódat bezárva imádkozzál Atyádhoz titokban" (Máté 6:6a).

Ahhoz, hogy Jézusban tudjunk gyökerezni (János 15:1-8), közvetlenül, bensőségesen kell viszonyulnunk hozzá. Ahogy a szőlővesszők közvetlenül kapcsolódnak a tőkéhez, és a tőke által kapcsolódnak a többi ághoz, úgy kell nekünk is közvetlenül Krisztushoz kapcsolódnunk, és általa közösségben lennünk másokkal. A legjobb táplálékot akkor kapjuk, ha egyénileg is és közösségben is időt töltünk Istennel. Ha nem töltünk személyesen időt Istennel, a szükségeink nem elégülnek ki, és nem fogjuk megtapasztalni a bőséges életet, amelyet felajánl.

Amikor személyes időt töltünk Istennel, a gondolataink rá terelődnek, és meghalljuk a szavát. Ha vele járunk, megtapasztaljuk azt a bensőséges viszonyt, amelyre elhívott, és valóban megismerhetjük Őt.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért fontos egyedül időt tölteni Istennel?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries