settings icon
share icon
Kérdés

Azt jövendöli-e a Biblia, hogy az utolsó időkben egy világuralom és egy világvaluta lesz?

Válasz


Az utolsó idők kapcsán a Biblia nem használja az egy világuralom vagy egy világvaluta kifejezéseket. Arra a következtetésre viszont kellő bizonyítékot szolgáltat, hogy az utolsó napokban az Antikrisztus ideje alatt mindkét dologra sor kerül.

Az apokaliptikus látomást tartalmazó Jelenések könyvében János apostol lát egy fenevadat, más néven Antikrisztust, amint kiemelkedik a tengerből. Ennek a fenevadnak hét feje és tíz szarva van (Jelenések 13:1). Ha összevetjük ezt a látomást Dániel hasonló látomásával (Dániel 7:16-24), arra a következtetésre juthatunk, hogy a fenevad – a legerősebb „szarv" – egyfajta világméretű politikai rendszert fog felállítani, és a tíz királyból hetet legyőz, valamint a keresztyének ellen harcol. A Dániel 2:41-42-ben a szobor látomásban a tíz népből álló konföderáció szintén kitűnik. Ebben a látomásban a végső, tíz egységből álló világuralmat a szobor tíz lábujja jelképezi. Bárki is legyen ez a „tíz", és bárhogy is kerüljön hatalomra, a Szentírásból világosan kitűnik, hogy a fenevad közülük kerül hatalomra, és ő lesz a legelőkelőbb király köztük. Végül a többi király is az ő utasításainak enged.

János ennek a hatalmas seregnek a vezetőjéről azt írja, hogy nagy ereje van, amit maga Sátán adott neki (Jelenések 13:2). Az egész világ neki hódol (13:3-4), és hatalma van „minden törzs és nép, minden nyelv és nemzet felett" (13:7). Ebből a leírásból logikusan arra következtethetünk, hogy ez a személy egy világuralom feje, aki minden kormány felett szuverén hatalmat gyakorol. Nehéz elképzelni, hogy a ma hatalmon levő különböző kormányok miként vetnék alá magukat önként egy közös vezetőnek, és erről sok elmélet született. Az egyik elképzelés szerint a Jelenésekben leírt pecsét- és trombitaítéletek olyan mértékű pusztítást végeznek (6-11 fejezetek), hogy a világméretű krízis súlya alatt az emberek bárkit elfogadnak, aki enyhülést ígér.

Mihelyst hatalomra kerül, a fenevad (Antikrisztus) és a mögötte álló hatalom (Sátán) abszolút uralomra fog törekedni a föld többi népe felett. Valódi céljuk az, hogy Sátán elnyerje azt a hódolatot, amelyre azóta vágyik, hogy kidobták a mennyből (Ézsaiás 14:12-14). Ennek egyik módja az lesz, hogy kezükben tartják a kereskedelmet, és itt lépik be az egy világvaluta fogalma. A Jelenések 13:16-17 bizonyos sátáni bélyegről beszél, amely elengedhetetlen lesz minden vásárlás és eladás lebonyolításához. Aki elutasítja a bélyeg viselését, képtelen lesz ruhát, élelmet vagy más szükségcikket vásárolni. Kétség kívül, az emberiség zöme a puszta túlélés érdekében elfogadja a bélyeget. A 16. versből világosan látszik, hogy ez egy egyetemes rendszer lesz, amelyben mindenki – gazdag vagy szegény, nagy vagy kicsi – a kezén vagy a homlokán fogja viselni a bélyeget. Sok spekuláció zajlik akörül, hogy ezt a bélyeget miként fogják az illetőre rásütni, de a rendelkezésre álló technológia segítségével ez könnyűszerrel kivitelezhető.

Azok, akik az egyház elragadtatása után itt maradnak, életbevágó döntés elé kerülnek: a túlélés érdekében elfogadják a fenevad bélyegét, vagy éhínséget és rettenetes üldöztetést fognak elszenvedni az Antikrisztus és követői részéről. De azok, akik ez idő alatt fordulnak Krisztushoz, akiknek a neve be van írva a Bárány élet könyvébe (Jelenések 13:8), egészen a mártíromságig ki fognak tartani.

EnglishVissza a magyar oldalra

Azt jövendöli-e a Biblia, hogy az utolsó időkben egy világuralom és egy világvaluta lesz?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries