settings icon
share icon
Kérdés

Mi az Éden kertjének pontos helye?

Válasz


Az egyetlen beszámoló, melyet az Éden kertjének elhelyezkedéséről a Szentírásban találunk a Genezis könyvének 2:10-14 igerészben van és így szól: „Folyóvíz jő vala pedig ki Édenből a kert megöntözésére; és onnét elágazik és négy főágra szakad vala. Az elsőnek neve Pison, ez az, a mely megkerüli Havilah egész földét, a hol az arany terem. És annak a földnek aranya igen jó; ott van a Bdelliom és az Onix-kő. A második folyóvíz neve pedig Gihon; ez az, a mely megkerüli az egész Khús földét. És a harmadik folyóvíz neve Hiddekel; ez az, a mely Assiria hosszában foly. A negyedik folyóvíz pedig az Eufrátes." A Pison és Gihon folyók beazonosítása mára már nehézségbe ütközik, azonban a Tigris és az Eufrátesz folyók jól ismertek.

Ha a Tigris és az Eufrátesz folyó napjainkban még ugyanazt a két nagy folyamot jelöli, mint amire a Biblia feljegyzése vonatkozik, akkor az Éden kertje valahol Közel-Keleten, valószínűleg a mai Irak területén található. Nem lehet puszta véletlen szüleménye, hogy a Közel-Kelet régiója volt a bolygónk legbujábban burjánzó területe, hiszen itt volt az Éden kertje is. Ha a kőolaj valóban lebomló szerves anyag felhalmozódása révén jön létre, mit ahogyan azt a tudomány állítja, akkor nem véletlen az sem, hogy Földünk legnagyobb olajkészletét pont ezen a területen találjuk. Mivel az Éden kertje a tökéletesség quintesszenciája volt, logikus gondolatmenetnek tűnik, hogy a Föld legbujább vegetációjának lebomlása a bolygó legnagyobb és legjobb minőségű olajkészletét hozta létre.

Az emberek évszázadokon át kutatták az Éden kertjének hollétét minden eredmény nélkül. Számos helyről állították már, hogy az az Éden kertjének eredeti helye, teljes biztonyosságot azonban sosem nyerhettünk efelől. Hogy vajon mi történt az Éden kertjével? A Szentírás nem említi pontosan, azonban elég valószínű, hogy teljesen elpusztult az özönvízben, és hogy a több ezer évnyi föld és homokréteg fedi a ma már fosszilis energiahordozóvá bomlott biomasszát.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az Éden kertjének pontos helye?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries