settings icon
share icon
Kérdés

Mi az édeni szövetség?

Válasz


Az édeni szövetség az a szövetség, amelyet Isten az Édenkertben kötött Ádámmal. Ezt a szövetséget időnként a “cselekedetek szövetségének” is nevezik. Ez az első szövetség, amelyet Isten közvetlenül kötött az emberrel.

A Szentírásban két különböző típusú szövetséget látunk, amit Isten az emberekkel létesít. Vannak feltétel nélküli szövetségek, melyeket Isten az emberi cselekedetektől függetlenül megtart, és vannak feltételhez kötött szövetségek, amelyekben az embereknek meg kell felelniük a szövetség bizonyos feltételeinek, hogy részesülhessenek a szövetséghez kapcsolódó ígéretekben is. Az édeni szövetség a feltételes szövetség jó példája, hiszen Ádámnak engedelmeskednie kellett a szövetség egyes feltételeinek, hogy elhárítsa a szövetség megszegésének következményeit.

Az édeni szövetség, vagy ha úgy tetszik, a cselekedetek szövetsége, a Teremtés könyve nyitó fejezeteiben van megírva. Ott annak lehetünk tanúi, amint Isten néhány feltételes ígéretet tesz Ádámnak. Ezen édeni szövetséget a Teremtés könyve nem nevezi kifejezetten szövetségnek, a Hóseás 6:7 igeverse később azonban szövetségként említi: “De ők, mint Ádám, áthágták a szövetséget; ott cselekedtek hűtlenül ellenem.”

Bár egyes teológusok akár hat különböző kötelezettséget is képesek felsorolni, amit Ádámnak be kellett tartania, az édeni szövetség lényege valójában Isten arra vonatkozó parancsa, hogy Ádám ne egyen “a jó és a gonosz tudásának fájáról” (1.Mózes 2:16-17). Ebből a parancsból megy ki Isten ígérete, de maga a büntetés is, amennyiben Ádám engedetlen lesz.

Az édeni szövetség által Isten életet és áldást ígér Ádámnak, de ennek az ígéretnek az a feltétele, hogy Ádám engedelmeskedjen Isten parancsának, azaz hogy ne egyen a jó és a gonosz tudásának fájáról (1.Mózes 2:16-17). Ádám engedetlenségéért való büntetése a testi és lelki halál, valamint a föld megátkozása lett, hogy Ádámnak keményebben kelljen dolgoznia a termésért. Ádám bűnének egyik következménye az volt, hogy egész életében, haláláig gürcölnie kellett (1.Mózes 4:17-19).

Ez a szövetség fontos szerepet játszik Isten megváltási tervének kibontakozásában, mivel hűen megmutatja, hogy az ember mennyire képtelen (volt) helyes kapcsolatot fenntartani Istennel, még akkor is, amikor abban a földi paradicsomban volt, amelyet Isten kifejezetten számára teremtett.

Ádám bűne derékba törte ezt az Istennel kötött feltételes szövetséget, és az emberiséget így bukott állapotba taszította. Isten azonban hamarosan egy második, feltétel nélküli megváltási szövetséget is kötött Ádámmal és Évával (1.Mózes 3:14-24). Az édeni szövetséghez hasonlóan ezt sem említi konkrétan szövetség néven a Teremtés könyve, mégis egy jelentős ígéret ez, amit Isten az emberiségnek tesz: ez a megváltás és Krisztus eljövetelének első ígérete (1.Mózes 3:15). Itt rögtön, mindössze három fejezet után, Isten máris a Megváltó eljövetelének reményét adja ebben a figyelemre méltó könyvben. Az 1.Mózes 3:15-öt így néha proto-evangéliumnak, vagyis az evangélium első kihirdetésének is nevezik. Isten azon ígérete Évának, miszerint a kígyó magva megmarja Éva magjának sarkát, de Éva magja meg összezúzza a kígyó magjának fejét, annak az előrejelzése, hogy bár a Sátán valóban megsebesíti Krisztust a kereszten, Krisztus azonban mégis ugyanezen kereszt által győzedelmeskedik felette.

Mind az édeni szövetség, mind pedig az azt követő megváltás szövetsége több okból is jelentős. Először is egy olyan mintát tárnak elénk, ami aztán az egész Szentíráson keresztül ismétlődik: 1) az ember vétkezik, 2) Isten megítéli a bűnt, és 3) Isten kegyelmet és irgalmat biztosít, módot adva ezzel az ember lelki üdvösségére és az ember Istennel való kapcsolatának helyreállítására. Ezek a szövetségek azonban azt is jól jelzik, hogy a bűnnek mindig következményei vannak. Az Ószövetség különböző szövetségei-, valamint azok egymáshoz való viszonyának átlátása szükséges ahhoz, hogy jobban megértsük Isten választott népével való szövetségi kapcsolatát, valamint a Szentírásban kinyilatkoztatott megváltási tervét.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az édeni szövetség?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries