settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent a dualizmus?

Válasz


A dualizmus fogalma azt a nézetet jelenti a teológiában, hogy két különálló létező van a világon – a jó és a rossz –, és ezek egyforma hatalommal bírnak. A „keresztény” dualizmusban Isten képviseli a jót, és Sátán a rosszat.

Az igazság azonban az, hogy noha Sátánnak is van hatalma, messze nem ér fel a Mindenható Istenével, hiszen őt is Isten teremtette, és angyal volt, mielőtt fellázadt volna ellene (Ézs 14:12-15; Ez 28:13-17). „Ti Istentől valók vagytok, gyermekeim, és legyőztétek őket, mert nagyobb az, aki bennetek van, mint az, aki a világban van” – mondja a Biblia (1Jn 4:4). A Szentírás szerint nem létezik dualizmus, azaz nem áll szemben egymással két egyenlő, egy jó és egy rossz hatalom. A jó, amelyet a Mindenható Isten képvisel, a legnagyobb hatalom a világmindenségben, a rossz ezzel szemben, amelyet Sátán képvisel, a jónál lényegesen kisebb erő. A rossz minden esetben alulmarad az összehasonlításban, mert Isten, aki maga a jóság, mindenható, Sátán azonban nem az.

Minden olyan tanítás, amely egymással egyező hatalomként mutatja be a jót és a rosszat, ellentmond a Biblia álláspontjának, miszerint a jóságos és mindenható Isten a legnagyobb hatalom a világon. Mivel Sátán soha nem volt és soha nem is lesz egyenrangú Istennel, az efféle tanokat gondolkodás nélkül tévtanításnak bélyegezhetjük. Sátán azonban annak ellenére, hogy levettetett a mennyből, miután Isten fölé akart emelkedni, mindmáig is erre törekszik – mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a dualista nézetek térhódítása az emberi bölcseletekben és a filozófiában.

Pedig a világ egyetlen szegletében sincs dualizmus. Egyetlen mindennél nagyobb hatalom létezik csupán, ez pedig a Mindenható Isten hatalma, ahogyan arról a Bibliában olvasunk. Isten Igéje szerint mindössze egy mindenható hatalom létezik, nem pedig kettő, vagyis a jó és a rossz mint két egymással egyenlő hatalom szembenállását hirdető dualizmus minden formája hamis.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent a dualizmus?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries