settings icon
share icon
Kérdés

Mi a keresztyének álláspontja a dohányzással kapcsolatban? A dohányzás bűn?

Válasz


A Biblia soha nem említi konkrétan a dohányzást. Mindazonáltal vannak alapelvek, amelyek egyértelműen vonatkoznak a dohányzásra. Először is, a Biblia arra utasít minket, hogy ne engedjük, hogy a testünk felett akármi uralmat vegyen. „Minden szabad nekem, de nem minden használ. Minden szabad nekem, de ne váljak semminek a rabjává” (1 Korinthus 6:12). A dohányzás tagadhatatlanul erős függőséget vált ki. Később ugyanebben az igeszakaszban azt olvashatjuk, „Vagy nem tudjátok, hogy testetek, amit Istentől kaptatok, a bennetek levő Szentlélek temploma, és ezért nem magatokéi vagytok? Mert áron vétettetek meg: dicsőítsétek tehát Istent testetekben.” (1 Korinthus 6:19–20). A dohányzás kétségtelenül ártalmas az egészségre nézve. A dohányzás bizonyítottan károsítja a tüdőt és a szívet.

Vajon „használ” a dohányzás (1 Korinthus 6:12)? Mondhatjuk, hogy a dohányzás igazán dicsőíti Istent a testünkben (1 Korinthus 6:20)? Dohányozhat egy ember őszintén „Isten dicsőségére” (1 Korinthus 10:31)? Úgy véljük, hogy a válasz erre a három kérdésre egy-egy határozott „nem”. Ezért hát úgy hisszük, hogy a dohányzás bűn, és ezért a Jézust követőknek nem megengedett.

Vannak, akik ez ellen azzal érvelnek, hogy számos ember fogyaszt egészségtelen ételeket, amely ugyanolyan függőséghez vezethet, és ugyanolyan módon káros a testre nézve. Például, sok ember olyan mértékben koffeinfüggő, hogy a reggeli csésze kávéja nélkül használhatatlan. Noha ez igaz, de ettől még miért lenne helyes dohányozni? Véleményünk szerint a keresztyéneknek tartózkodniuk kellene a falánkságtól és az egészségtelen ételek túlzott fogyasztásától. Igen, a keresztyének gyakran álszent módon elítélnek egy bűnt, míg egy másik felett szemet hunynak, viszont ettől még a dohányzás nem válik Isten dicsőségére.

Egy másik érv ezen álláspont ellen, hogy számos istenfélő ember dohányzik, mint ahogy a híres brit prédikátor, C.H. Spurgeon is tette. Ismét leszögezzük: nem hisszük hogy ennek az érvnek bármi súlya is lenne. Úgy véljük, Spurgeon helytelenül tette, hogy dohányzott. Ezen kívül Isten szerinti ember volt és Isten igéjének egy fantasztikus tanítója? Teljes mértékben! Ettől minden cselekedete és szokása Isten dicsőségére vált? Nem.

Azzal, hogy azt mondjuk, hogy a dohányzás bűn, nem állítjuk, hogy egy dohányosnak sincs örök élete. Sok Jézus Krisztusban hívő igaz ember van, aki dohányzik. A dohányzás nem gátol meg senkit a megtérésben. És nem is veszíti el tőle senki az üdvösségét. A dohányzás nem kevésbé bocsánatos, mint bármely másik bűn, akár amikor valaki megtér, akár amikor egy keresztyén megvallja a bűnét Istennek (1 János 1:9). Ugyanakkor szilárdan hisszük, hogy a dohányzás bűn, amelynek hátat kell fordítanunk, és Isten segítségével le kell győznünk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a keresztyének álláspontja a dohányzással kapcsolatban? A dohányzás bűn?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries