settings icon
share icon
Kérdés

Mi az a dogmatika?

Válasz


A dogmatika a görög és latin dogma szóból származik, amely a teológia vonatkozásában pusztán annyit jelent: egy formálisan és hivatalosan elfogadott tan vagy tanrendszer. Gyakorlatilag a dogmatika egy adott egyházszervezet (pl. Római Katolikus Egyház, Holland Református Egyház, stb.) által elfogadott, hivatalos tanításait (dogmáit) foglalja magában.

Bár azt tartják, hogy a dogmatika szó először 1659-ben jelent meg L. Reinhardt egyik könyvének címében, a kifejezés a reformációt követően vált elterjedtté, mikor is az egyház által megfogalmazott hitigazságokra használták. Jó példák a dogmatikára azok a doktrinális kijelentések vagy dogmák, amelyeket a korai egyház azon zsinatain fogalmaztak meg, ahol teológiai problémákra keresték a válaszokat, és az eretnekség ellen vették fel a harcot. Az egyházi zsinatokon született dogmák vagy hitvallások tekintéllyel bírtak, és minden keresztyén számára kötelezőek voltak, mivel az egyház hivatalos álláspontját képezték. A dogmatika egyik célja, hogy segítsen az egyháznak megfogalmazni és továbbadni azokat a tanokat, amelyek lényegesek a keresztyének számára, és amelyeknek a tagadása eretnekséget jelent.

A dogmatikát gyakran összetévesztik a rendszeres teológiával, és a két fogalmat olykor szinonimaként használják. A kettő között azonban leheletnyi, de annál jelentősebb különbségek vannak. A rendszeres teológia és dogmatika közti különbség megértéséhez fontos felismerni, hogy egy dogma nem pusztán a Szentírás egyes állításait hangsúlyozza, hanem az adott állításokkal kapcsolatos egyházi, hivatalos állásfoglalásokat is. Az alapvető különbség az, hogy a rendszeres teológiához nincs szükség egy adott egyház hivatalos megerősítésére vagy „szentesítésére", míg a dogmatika közvetlenül kapcsolódik egy konkrét egyházhoz vagy felekezethez. A dogmatika általában ugyanazokat a tantételeket veszi alapul, és ugyanazokat a szerkezeti vázlatokat használja, mint a rendszeres teológia, viszont egy konkrét teológiai álláspont oldaláról teszi, amelyet egy konkrét felekezet vagy egyház vall.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az a dogmatika?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries