settings icon
share icon
Kérdés

Milyen értelemben mutat a DNS a Teremtő létezésére?

Válasz


Jó ezer éven keresztül istenhívő emberek számos érvet vonultattak fel annak érdekében, hogy bebizonyítsák Isten létezését. A csillagászat, a lételmélet, és az erkölcstan legkülönfélébb ismereteit halmozták fel, és csiszolták sikeresen egyre tovább. A deista világnézet egyik újra és újra felbukkanó témája a szándékos tervezés képzete. Ezt a témakört Platóntól egészen Aquinói Tamásig sokan öregbítették már érdemi hozzájárulásukkal.

A tudatos tervezést támogató érvrendszerek legtöbbje szilárdan megállja a helyét, így sokakra gyakoroltak már katartikus hatást. A legutóbbi évszázad molekuláris szinten végbement felfedezései további szellemi lőszerrel vértezték fel a tudatos tervezés mellett érvelőket. Francis Crick és James Watson 1953-ban tárta fel a DNS szerkezetét. A felfedezés során kiderült, hogy a DNS molekula olyan specifikus genetikai információt hordoz, melyet egy 4 tagú digitális kód segítégével közvetít. A kódrendszer egyes kódjeleinek egy-egy nukleinsav feleltethető meg, melyek a következők: adenin, citozin, timin és a guanin. Ezen nukleinsavak különböző elrendeződése alkot egy adott génszekvenciát, vagyis hordozza azt az információt, amely által összetett fehérje szerkezetek képződhetnek, melyek aztán a legkülönfélébb szövetekbe tömörülnek, legyen az a zöldszemes ostoros sejtmembránja, a pitypang gyökere, a vöröshangya potroha, a fecske szárnya, vagy az ember hasnyálmirigye.

Dr. Stephen C. Meyer az intelligens tervezés elméletének egyik neves képviselője így fogalmazott: „Rádöbbentünk, hogy a DNS molekula fehérjék szervezéséért felelős egyes kódszakaszai ugyanúgy rendelkeznek az ún. specifikus komplexitás tulajdonságával, mint azt egy ember által írt kódnál vagy bármilyen írott szövegnél találjuk. Hasonlóan, mint ahogyan az ABC egyes elemeinek megfelelő sorrendje információ közvetítésére instrumentalizálható (persze csak ha a fogadó fél is ismeri a kódrendszert, azaz képes az adott nyelv iratait olvasni és megérteni), éppen úgy a DNS molekula láncolatában beágyazott 4 különböző aminosav meghatározott sorrendje is képes precíz utasításokat közvetíteni a sejten belüli proteinok szerveződését illetően. A DNS tehát egy 4 tagú ABC-t használ az információ közvetítésére, míg a (kézi) számítógép, melyen olvasónk e cikket olvassa csak egy 2 tagú kódnyelv használatára képes.

A DNS információközvetítő funkciója teljesen nyilvánvaló. Ezen tény felismerése azonban már önmagában is arra késztet minket, hogy egy intelligens tervező beavatkozását feltételezzük, aki létrehozza mindezt az információt? Dr. Meyer így folytatja: „Tekintsünk akár egy hieroglifákat tartalmazó vésetre, akár egy könyvbeli szövegrészletre, vagy vegyünk például bármilyen számítógépes programot. Ha információval találkozunk, és azt visszakövetjük annak forrásához, akkor minden esetben valamilyen szervező intelligenciára bukkanunk. Hogyha tehát kódolt információt találunk a sejtmag DNS-ében, akkor a levonható legracionálisabb konklúzió, melyet ismételt tapasztalataink is igazolnak, az, hogy egy valamifajta intelligencia játszott szerepet ezen információ létrejöttében."

A DNS temérdek információt hordozó kialakítása egy további bizonyítékát szolgáltatja annak, hogy a világon minden életet Isten alakított és alkotott. Pál apostol így írt az egykori rómabeli gyülekezet tagjainak: „Mert a mi Istenben láthatatlan, tudniillik az ő örökké való hatalma és istensége, a világ teremtésétől fogva az ő alkotásaiból megértetvén megláttatik; úgy, hogy ők menthetetlenek" (Rómabeliekhez 1:20). A Szent Lélek által ihletett ezen kijelentés igazsága a mai ismereteink birtokában még sokkal nyilvánvalóbb, mint 2000 évvel ezelőtt, mikor papírra vetették.

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen értelemben mutat a DNS a Teremtő létezésére?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries