settings icon
share icon
Kérdés

Mi okozta a dinoszauruszok kihalását?

Válasz


A dinoszauruszok kihalása egy olyan rejtély, ami több mint száz éve lebilincseli a tudósok fantáziáját. Mindenhol a világon találunk óriás őshüllő csontmaradványokat, azonban egy ilyen élő állattal sem találkozunk már. Vajon mi történt velük?

A széleskörben elfogadott elmélet szerint ezek a lények mintegy 65 millió éve rejtélyes módon eltűntek. Sok találgatás és lehetséges magyarázat övezi eltűnésük okát. A két legelterjedtebb feltevés szerint, vagy valamilyen égi test becsapódása-, vagy pedig egy globális vulkanikus esemény okozhatta kihalásuk. Az első feltevés szerint egy-, vagy több meteor csapódott be a bolygónkba, minek következtében egy ún. nukleáris tél állt be, mely végül elsöpörte a dinókat. A másik elmélet szerint nagyon intenzív vulkanikus aktivitás és az azt követő földrengések és geomagnetikus zavarok egész sorozata felelős eltűnésükért. Mindkét megközelítés említést tesz azon földtani rétegek magas irídium koncentrációjáról, melyek a Kréta-kort a Paleocén-kortól elválasztják. Ezt a földréteget K-Pg határnak-, vagy régebbi nevén K-T határnak is nevezik. Az uralkodó elmélet szerint ez volt ugyanis az a földtörténeti kor, amelyben a dinoszauruszok kihaltak.

Mindkét hipotézis beemel a magyarázatába egyes bizonyítékokat, míg ezzel egyidejűleg más bizonyítékokat teljesen figyelmen kívül hagy. Ha azonban mindkét feltevés helyes, és valóban egy több mint 60 millió éves szakadék tátong az emberi faj és a dinoszauruszok között, akkor hogyan magyarázzuk azokat a kővéseteket és más ősi képzőművészeti tárgyakat, melyek embereket és olyan ismert dinókat ábrázolnak, mint a triceratopsz, a stegoszaurusz, a tyrannoszaurusz, és a sauropod? Egyes ábrázolásokon ezek az állatok megszelídített haszonállatként vannak feltüntetve, melyek kocsikat húznak és meglovagolhatóak. Megkövesedett dínó-lenyomatokat olyan kőzettani rétegekben is találtak, ahol patás állatok és emberi lábnyomok is jól kimutathatóak voltak. Az elfogadott elméletek erre milyen magyarázatot szolgáltatnak? Mivel magyarázható az, hogy Földünk mindegyik kontinenséről vannak feljegyzések, melyek óriáshüllők és adott helyi kultúrák kölcsönhatásának/érintkezésének állítanak mementót. Ezek az állatok egész világtörténelmünk során sárkányként voltak ismeretesek, napjainkra viszont a mítoszok és legendák alsó fiókjába lettek bedobva.

Felmerül tehát a kérdés, hogy miképp lehetséges az, hogy egymástól teljesen elszigetelt kultúrkörök a egész világon ugyanabban a mitikus felfogásban osztoznak? Elképzelhető, hogy van valami valós történelmi magva ezeknek a legendáknak? Lehetséges, hogy a földben található óriáshüllő maradványoknak nagyon is közük lehet azokhoz az óriáshüllőkhöz, melyekről őseink beszéltek még egy pár száz éve? Mi úgy gondoljuk, hogy ennek nagyon is van reális lehetősége. A nagy túlsúlyban lévő bizonyítékok egyértelműen arra mutatnak rá, hogy a manapság széleskörben elfogadott nézet alapjaiban véve hibás. Úgy tűnik, mintha az egész emberiséget a kollektív tudatvesztés állapotára kárhoztatták volna. Ezt az állapotot az elfogadott „tudományos" megközelítés jól konzerválja, azaz hatásosan tartja az embereket a szellemi sötétség állapotában.

Minek a számlájára írhatjuk tehát a dinoszauruszok kihalását? A klímaváltozás és az emberi faj robbanásszerű terjeszkedésének az összjátéka egy olyan faktor, amely egyes becslések szerint csak az elmúlt évszázadban 20.000 és 2 millió közötti számú faj végleges eltűnéséhez vezetett. A klímaváltozás különösen az ökoszisztémákra nagyon pusztítólag tud hatni. Ehhez hozzájön még, hogy az emberi faj igyekszik minden,- ránézve fenyegető, fajt kiszorítani vagy elpusztítani. Ez az oka annak, hogy városainkban, de még vidéki élőhelyeinken sem túl sűrűn találunk oroszlánokat, tigriseket vagy medvéket, még ha ezt az égöv vagy az állatok természetes élőhelyének az eloszlása indokolttá is tenné. Nyilvánvalóan oka van annak is, hogy az ember áll az egész teremtés felett.

Az álomgyár számos filmje, így a Jurassic Park is, hemzseg olyan jelenetektől, melyben zsarnokgyíkok vagy velociraptorok embereket vadásznak le és élve elnyelik őket. Ha az emberek és a dinók egyidejűleg léteztek, akkor ilyen esetek biztosan voltak. Ezek többségében azonban a találkozás kimenetele éppen ennek az ellenkezője volt. Mivel felmenőink a dinók puszta létét is fenyegetőnek érezték, ezért kihívásként, erődemonstrációként, vagy szellemi küldetésként tekintettek elpusztításukra. Pontosan ezt találjuk számos történelmi képzőművészeti tárgyban: emberek dinókra vadásznak, majd leölik őket. Az oroszlánok, tigrisek és medvék nem jelentettek ekkora fenyegetést, ezért ezek az állatok még mindig megtalálhatóak. Az eleink látszólag nagyon rá voltak fixálva „a sárkány megölésére".

Mi történt tehát a dinókkal? Úgy tűnik, hogy azok az egyedek, melyek túlélték Földünk klímájának folyamatos változását az emberek áldozatává váltak. Azonban egyáltalán nem kizárható, hogy léteznek még élő példányok bolygónk azon részein, melyeket az ember még nem hajtott uralma alá. Valójában évente több száz jelentés származik világunk különböző tájainak ősi lakosságától, melyek a nyugati tudósok szemében semmilyen bizonyító erővel nem bírnak, hiszen messze elsáncolták magukat a „tudományos" előítéleteik mögött. Véleményünk szerint a nyugati tudósok ezen attitűdje hibás. A tudományosság egyik kritériuma ugyanis a rendelkezésre álló adatok vizsgálata az emberi prekoncepcióink félretétele mellett. A tudomány nem állhat abból, hogy önkényes emberi elméleteinket rákényszerítjük a valós földtörténetre.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi okozta a dinoszauruszok kihalását?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries