settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia depresszióról? Hogyan győzheti le a hívő ember a depressziót?

Válasz


A depresszió sok millió embert — keresztyént és nem keresztyént egyaránt — érintő állapot. A depresszióban szenvedők egy sor egyéb tünet mellett nagyon erőteljesen élik át a szomorúság, a harag, a reménytelenség, a kimerültség érzését. Haszontalannak kezdik érezni magukat, öngyilkossági késztetéseik lesznek, elvesztik az eddig szeretett személyek és dolgok iránti érdeklődésüket. A depressziót gyakran bizonyos életkörülmények — munkahely elvesztése, közeli hozzátartozó halála, válás — vagy pszichés problémák — bántalmazás, alacsony önértékelés — okozzák.

A Biblia azt mondja, hogy legyünk telve örömmel és dicsérettel (Filippi 4:4; Róma 15:11), tehát minden bizonnyal Isten mindannyiunknak örömteli életet szán. Ez nem megy könnyen a szituációs depresszióban szenvedőknek, de az imádság, az Ige tanulmányozása és alkalmazása, a támogató csoportok, a hívek közössége, a bűnvallás, a bűnbocsánat és a lelkigondozás mind gyógyulást hozhat. Tudatosan meg kell tennünk minden tőlünk telhetőt, hogy ne befelé forduljunk, hanem kifelé irányulóak legyünk. Amikor a depresszióban szenvedők maguk helyett Krisztust és másokat helyeznek figyelmük középpontjába, a depressziós érzések gyakran feloldódnak.

A klinikai depresszió olyan betegség, amelyet orvosnak kell megállapítania. Nem a szerencsétlen életkörülmények okozzák, és tünetei nem is csillapíthatók csupán szilárd elhatározásból. Ellentétben néhány keresztyén álláspontjával a klinikai depresszió nem mindig a bűn következménye. Gyógyszeres kezelésre vagy lelkigondozásra szoruló testi rendellenesség is okozhatja. Természetesen Isten bármely betegséget vagy rendellenességet meg tud gyógyítani. Ettől függetlenül bizonyos esetekben a depresszióval ugyanúgy orvoshoz fordulhatunk, mint valami sérüléssel.

Vannak bizonyos dolgok, amivel a depresszióban szenvedő ember csillapíthatja az aggodalmát. Bármi történjék is, meg kell maradniuk Isten Igéjében, még ha nem is érzik annak szükségét. Az érzelmek félrevezethetnek bennünket, de Isten Igéje stabilan, változatlanul áll. Erős hittel kell Istenhez ragaszkodnunk, amikor pedig megpróbáltatásokon és kísértéseken megyünk keresztül, akkor még erősebben kell Őbelé kapaszkodnunk. A Biblia szerint Isten soha nem enged bele bennünket olyan kísértésbe, amelyet nem tudnánk legyőzni (1 Korinthus 10:13). Noha a depresszió állapota nem bűn, mégis felelősek vagyunk azért, hogy milyen a reakciónk az adott helyzetre, és ebbe beletartozik, hogy szakszerű segítséget kérjünk, ha szükséges. „Jézus által vigyük Isten elé a dicsőítés áldozatát mindenkor, azaz nevéről vallást tévő ajkaink gyümölcsét.” (Zsidók 13:15).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia depresszióról? Hogyan győzheti le a hívő ember a depressziót?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries