settings icon
share icon
Kérdés

Képesek démonok önmagukat élettelen tárgyakhoz hozzákötni?

Válasz


Nincsen semmilyen bibliai alapja annak a nézetnek, mely szerint démonok képesek önmagukat fizikai tárgyakhoz kötni. Ez a hiedelem valójában olyan babonás és okkult tanoknak része, melyeket animista kultúrákban és okkult praktikákat végzők körében találhatunk.

Vannak, kik azt állítják, hogy az Apostolok cselekedetei 19:19-hez hasonló igerészek bizonyítják, hogy tárgyak igenis lehetnek démonok hordozói. Azonban ez az igerész nem állít ilyet. Itt azt olvashatjuk, hogy régebben varázslással foglalatoskodó emberek elégetik varázskönyveiket. E fejezetben sokkal inkább arról van szó, hogy ezek az újonnan igaz hitet talált emberek az írásokban foglalt hazugságok terjedését megelőzendő semmisítették meg könyveket, valamint hogy tanúbizonyságát tegyék Jézusban nyert hitüknek.

A Bibliában feljegyeztek igaz történeteket, amelyek szerint démonok árthatnak hitetlen embereknek és megszállhatják őket. Ezen beszámolók azonban nem említenek démonokat, amelyek valamilyen tárgyakban lakoznának, vagy valamilyen módon önmagukat tárgyakhoz kötnék. A Bibliában nem találunk erre vonatkozó óvó figyelmeztetést sem. Okkult praktikák vonzhatnak gonosz szellemeket, és mivel tárgyakat is használnak ezekben a rituálékban úgy tűnhet, hogy a démonok ezekhez bizonyos tárgyakhoz vonzódnak. Azonban ez nem jelenti, hogy a démonok a tárgyakban lakoznának. Sokkal inkább maga az okkult tevékenység az, ami vonzólag hat rájuk. Mikor olyan személyek, akik okkult gyakorlatokban merültek el elfogadják Jézus Krisztus megmentését, sokszor kapnak tanácsot, hogy szabaduljanak meg okkult könyveiktől, tárgyaiktól. Azonban ezt nem azért javasolják nekik, mert magukban a tárgyakban démonok volnának, hanem azért, mert ezek a könyvek jövőbeli kísértések és csábítások forrásai lehetnek.

A Krisztusban hívő embereknek nincsen okuk démonoktól félniük, azonban ébereknek kell lennünk és vigyáznunk kell a démonok kísértéseire (1.Péter 5:8). A siker kulcsa az Istennek való engedelmeskedés, és a mindennapi közösség Jézus Krisztussal. „Engedelmeskedjetek azért az Istennek; álljatok ellene az ördögnek, és elfut tőletek" (Jakab 4:7). Azoknak, aki hisznek Jézus Krisztusban nincsen semmi félnivalója, amint azt János apostol is megerősítette: „Ti az Istentől vagytok fiacskáim, és legyőztétek azokat [Sátán és hamis prófétái] ; mert nagyobb az, a ki bennetek van, mint az, a ki e világban van. " (1.János 4:4).

EnglishVissza a magyar oldalra

Képesek démonok önmagukat élettelen tárgyakhoz hozzákötni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries