settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan küzdhetők le a démoni erősségek?

Válasz


Mielőtt legyőzhetnénk a démoni erősségeket, meg kell értenünk, hogy mik is azok valójában. Az erősség/erődítmény szó egyetlen egyszer fordul elő az Újszövetségben (2Korinthus 10:4), és az ekként fordított görög szó jelentése „erőd, vár". Ebben a szakaszban Pál apostol arra tanítja a korinthusi gyülekezetet, hogy miként küzdjünk és romboljunk le „minden okoskodást és minden magaslatot, amelyet az Isten ismeretével szemben emeltek" (2Korinthus 10:5). Ezt nem a világ fegyvereivel lehet elérni, hanem isteni erővel. Az okoskodások és magaslatok a büszkeség valamint a gonosz és hiábavaló gondolatok eredményei, és épp azok az erődítmények, amelyekben a démonok laknak. Ez tehát a démoni hadviselés lényege: Isten ereje legyőzi a démoni erődítményeket.

Az Efezus 6:10-18-ban Pál leírja, hogy milyen erőforrások állnak Isten követőinek a rendelkezésére: az Isten fegyverzete. Arra int, hogy alázattal és bizalommal használjuk Isten erőforrásait. Figyeljük meg, hogy „az Úrban és az ő hatalmas erejében" kell erősek lennünk. Saját erőnkből nem tudjuk leküzdeni a démoni erődítményeket. Az öt védelmi fegyverzettel óvjuk magunkat, és az egy darab támadó fegyvert forgatjuk – a Lélek kardját, ami az Isten igéje. Mindez imádság és könyörgés által valósulhat meg, „könyörögve az összes szentekért" (18.v.). A 12-13. versekben Pál azt írja: „Mert a mi harcunk nem test és vér ellen folyik, hanem erők és hatalmak ellen, a sötétség világának urai és a gonoszság lelkei ellen, amelyek a mennyei magasságban vannak. Éppen ezért vegyétek fel az Isten fegyverzetét, hogy ellenállhassatok a gonosz napon, és mindent leküzdve megállhassatok."

Egy szokást minden hívőnek ki kell alakítania, éspedig az Efezus 6:10-18 alapján naponként fel kell „öltöznie". Ha ezt tesszük, a gonosznak nagy erőfeszítésébe telik megvalósítani az ármánykodásait. Itt Pál azt állítja, hogy amíg testben járunk (ebben az emberi testben élünk és lélegzünk), nem test szerint harcolunk (nem tudunk testi fegyverekkel lelki harcokat vívni). Ezért, amikor a lelki fegyverek tárára fókuszálunk, megtapasztalhatjuk, amint Isten győzelmet ad számunkra. Egyetlen démoni erődítmény sem állhat ellen annak az imádkozó hívőnek, aki Isten teljes fegyverzetével vértezi fel magát, és a Szentlélek erejével és Isten igéjével harcol.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan küzdhetők le a démoni erősségek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries