settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a démoni elnyomásról?

Válasz


Erős bibliai alapja vannak annak a nézetnek, mely szerint keresztény hívő nem lehet démoni megszállás alanya. A felmerülő kérdés így az, hogy milyen befolyást vagy hatalmat gyakorolhat egy démon a keresztény hívő élete felett. Számos bibliatanító démoni elnyomásra hivatkozik, mikor a keresztény hívő életét érintő démoni befolyásról beszél, annak érdekében, hogy megkülönböztesse azt a démoni megszállástól.

A Biblia állítása szerint a Sátán arra törekszik, hogy „elnyelje" a hívőket (1 Péter 5:8) és minden ravaszságával azon van, hogy ellenálljon nekik (Efézusbeliekhez 6:11). Éppúgy, mint ahogyan Sátán megkísértette Jézust (Lukács 4:2), úgy a démoni erők is bűnre kísértenek bennünket, és ellenállnak az Istennek engedelmeskedő szándékainknak. Ha a hívő enged ezeknek a támadásoknak, akkor előáll az elnyomás. Démoni elnyomás esete áll fenn, ha egy démon ideig-óráig győzedelmeskedik a keresztény felett sikeresen csábítva őt a bűnre, és ezzel gátolva a hívőt, hogy erőteljes bizonyságával Istent szolgálja. Ha a hívő tovább engedi a démon térnyerését életében, akkor egészen addig pontig nőhet az elnyomás, amíg a démon tetemes befolyásra tesz szert a hívő gondolataiban, viselkedésében és szellemiségében. Azok a hívők, akik újra és újra beengedik és megtűrik a bűnt az életükben egyre nagyobb és mélyebb démoni elnyomásnak teszik ki magukat. Istennel való kapcsolatunk helyreállításához a bűn megvallása és megbánása szükséges. Ha ez megtörténik, akkor Isten képes a démoni igát letörni. János apostolon keresztül Isten nagy bátorítást hagyott ránk ezt illetően: „Tudjuk, hogy valaki Istentől született, nem vétkezik: hanem a ki Istentől született, megőrzi magát, és a gonosz nem illeti őt"(1 János 5:18).

A keresztény hívő számára a győzelemhez és a démoni kötelékből való szabaduláshoz szükséges erő mindig elérhető közelségben van. János a következőképp jelenti ezt ki: „Ti az Istentől vagytok fiacskáim, és legyőztétek azokat; mert nagyobb az, a ki bennetek van, mint az, a ki e világban van" (1 János 4:4). A Krisztus Jézusban hívő keresztényben lakozó Szent Lélek (Rómabeliekhez 8:9) mindig rendelkezésünkre áll a démoni elnyomás legyőzésére. Semmilyen démon, de még maga Sátán sem képes visszatartani a hívőt, hogy megadja magát a Szent Léleknek és ezzel legyőzzön minden elképzelhető démoni elnyomást. Péter apostol arra bíztatja a hívőt, hogy álljon ellen az ördögnek „erősek lévén a hitben" (1 Péter 5:9). Erősnek és kitartónak lenni a hitben pontosan azt jelenti, hogy nem a saját, hanem a bennünk lakozó Szent Lélek erejére támaszkodva vagyunk képesek a démoni befolyás megtörésére. A hit olyan szellemi gyakorlatokon keresztül épül, mint az Isten közelségének állandó keresése kitartó imában és a Igéjének bensővététele, az Isten minden szavával vele való táplálkozás. Ha ezekkel az eszközökkel erősítjük hitünket, akkor valóban képesek leszünk fölvenni „a hitnek paizsát, a melylyel ama gonosznak minden tüzes nyilát megolthatjuk" (Efézusbeliekhez 6:16).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a démoni elnyomásról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries