settings icon
share icon
Kérdés

Mi az a dávidi szövetség?

Válasz


A dávidi szövetség Istennek azon ígérete, amelyet Dávidnak tett Nátán próféta révén, és amelyről a 2Sámuel 7-ben, illetve összefoglalva az 1Krónikák 17:11-14ben és 2Krónikák 6:16-ban olvashatunk. Ez egy Isten és Dávid közötti feltétel nélküli szövetség, mely során Isten megígéri Dávidnak és Izraelnek, hogy a Messiás (Jézus Krisztus) Dávid vonalából, Júda törzséből fog származni, és egy örök királyságot fog felállítani. A dávidi szövetség azért feltétel nélküli, mert Isten semmilyen engedelmességbeli feltételt nem szab a megvalósulásának. Az ígéretek bizonyossága egyedül Isten hűségén múlik, és egyáltalán nem függ Dávid vagy Izrael engedelmességétől.

A dávidi szövetség több jelentős ígéret köré csoportosul. Először, Isten megerősíti az első két, Izraellel kötött szövetségnek (ábrahámi és ún. palesztin szövetség) a földre vonatkozó ígéretét. Ez az ígéret a 2Sámuel 7:10-ben található: „Helyet készítettem népemnek, Izráelnek is, és úgy ültettem el ott, hogy a maga helyén lakhat. Nem kell többé rettegnie, és nem nyomorgatják többé a gonoszok, mint kezdetben". Majd Isten megígéri, hogy Dávid fia fogja őt követni Izrael trónján, és ez a fiú (Salamon) fogja megépíteni a templomot. Ez az ígéret a 2Sámuel 7:12-13-ban olvasható: „...fölemelem majd utódodat, aki a te véredből származik, és szilárddá teszem az ő királyságát. Ő épít házat nevem tiszteletére".

De az ígéret folytatódik és kiegészül: „én pedig megerősítem királyi trónját örökre" (2Sámuel 7:13), és „Így a te házad és királyságod örökre megmarad, és trónod örökre szilárd lesz" (16.v.). Abból az ígéretből, amely szerint Dávid fia, Salamon megáldatik, és megépíti a templomot, egy valami egészen más lesz: egy örökkévaló uralom ígérete. Dávid egy másik fia örökre uralkodni fog, és egy örökkévaló házat (dinasztiát) hoz létre. Ez az utalás a Messiásra vonatkozik, Jézus Krisztusra, akik a Máté 21:9-ben Dávid fiának neveznek.

Az az ígéret, miszerint Dávid háza, királysága és trónja örökké állni fog azért fontos, mert ebből tudjuk, hogy a Messiás Dávid vonalából fog származni, és létrehoz egy királyságot, amelyben Ő fog uralkodni. A szövetséget három szó foglalja össze: „ház" – lesz egy dinasztia Dávid vonalában; „királyság" – lesz egy nép, aki felett a király uralkodik; „trón" – hangsúlyozza a királyi tekintélyt, és „örökké" – hangsúlyozza a Dávidnak és Izraelnek tett ígéret örök és feltétel nélküli jellegét.

További utalások a dávidi szövetségre: Jeremiás 23:5; 30:9; Ézsaiás 9:7; 11:1; Lukács 1:32, 69; ApCsel 13:34; és Jelenések 3:7.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az a dávidi szövetség?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries