settings icon
share icon
Kérdés

Mi a darwinizmus definíciója?

Válasz


Thomas Henry Huxley a darwinizmus kifejezést 1860-ban, Charles Darwin egy évvel korábban megjelent, A fajok eredete című könyve kapcsán vezette be. Darwin könyve a természetes szelekciót állította be a biológiai evolúció legfőbb eszközeként, amint az a mű teljes címéből is jól kitűnik: A fajok eredete a természetes kiválasztás útján, vagy A létért való küzdelemben előnyhöz jutott fajták fennmaradása (fordította Mikes Lajos) A darwinizmus fogalma alatt, átfogó értelemben véve, a biológiai evolúcióval-, konkrétan pedig a természetes kiválasztódás útján történő evolúcióval foglalkozó elméletek összességét értjük – már amennyiben igyekszünk helyesen alkalmazni a terminust.

Herbert Spencer filozófus 1864-ben már “a legerősebbek, a legéletképesebbek túlélése” frázisa alatt foglalta össze a darwinizmus mibenlétét. Maga Darwin is alapelmélete helytálló és pontos megfogalmazásként tekintett erre a summázatra. A legéletképesebb egyedek túlélésének koncepcióját Henry Drummond, a Skót Szabadegyház (Scottish Free Church) képviselője azonban igencsak kétségbe vonta, mikor helyesen mutatott rá, hogy a túlélés még az állatvilágban sem pusztán az álcázási képesség és az erőfölény függvénye. A gondoskodás és a könyörület szintén fontos szerepet játszik.

Charles Darwin 1871-ben jelentette meg az evolúcióról szóló második kötetét, Az ember származása és az ivari kiválás címmel. Ebben azon elméletét fejtette ki, mely szerint maga a természet határozza meg minden élőlény kialakulását és további fejlődését. Ebben az állításban persze az foglaltatik benne, hogy az összes ember- vagy istenközpontú világnézet csupán valami gyermeteg ábránd, merő vágyálom.

A darwinista megközelítést (idővel) a biológián kívüli egyéb szakterületekre is elkezdték kiterjeszteni, ez (a törekvés) pedig mindmáig folyik. A “szociáldarwinizmus” például a Darwini küzdelem elvének a társadalmon belüli dominanciáért folytatott küzdelemre való alkalmazása/kiterjesztése; ebből alakult ki aztán az eugenizmus “tudománya”. Az 1950-es évek végére a darwinizmus kifejezést némileg felfrissítették, hogy az így alkalmas legyen a természetes szelekciót a populációgenetikával és a Mendeli genetikával együtt magában foglalni. Ugyanakkor a történészek gyakran arra használják a darwinizmus kifejezést, hogy Darwin elméletét megkülönböztessék az azzal nagyjából egy időben keletkezett egyéb evolúciós elméletektől.

A modern tudományos közösség a darwinizmus kifejezést azon célból foganatosítja, hogy Darwin eredeti elméleteit a modern evolúciós elméletektől (melyeket időnként a “neodarwinista” címke alatt szoktak csokorba fogni) megkülönböztesse. A modern biológia szakterületének tudósai ma már nem kizárólag Darwin eredeti elképzeléseire támaszkodnak.

Egyes kreacionisták helytelenül használják a darwinizmus szót, mikor azt az evolúció ateista megközelítésére alkalmazzák. A darwinizmusnak – a szó szoros értelmében véve – semmi köze nincs a kozmikus evolúcióhoz, az ősrobbanás elméletéhez, mint ahogy az élet eredetéről alkotott újkori elképzeléseinkhez sem (Tartalmilag kapcsolódó cikkeinket megtalálod az oldalunkon – a fordító megjegyzése). A biológiai darwinizmus azzal nem foglalkozik, hogy az élet hogyan vette kezdetét, csupán azzal, hogy az miképp fejlődött tovább, és hogyan diverzifikálódott, ágazott szét.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a darwinizmus definíciója?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries