settings icon
share icon
Kérdés

A Biblia mit mond a családi konfliktusokról?

Válasz


A családi konfliktusok közel egyidősek az emberiséggel. A testvérek közötti rivalizálás már a világtörténelem legelső családjában is megmutatkozott, majd abban csúcsosodott ki, hogy Káin megölte testvérét, Ábelt (1.Mózes 4:3-8). Bár a testvérviszály más példái talán nem ilyen szélsőségesek, a családi konfliktus mégis visszatérő motívumnak számít a Biblia hasábjain. Kezdve azzal, hogy Athália “az egész királyi magot megölette”, hogy maga foglalhassa el királynőként a trónt (2.Királyok 11:1), egészen addig, hogy saját anyja és testvérei is megbotránkoztak Jézus prédikálása miatt (Márk 3:21), a családi konfliktusok egyes példái jól szemléltetik, hogy mi történik akkor, ha a családtagok áldás helyett szükséges rosszként tekintenek saját húsukra és vérükre.

Egyes családi konfliktusok persze elkerülhetetlenek. Bűnös és bukott világunkban vannak, akik elutasítják Krisztust, míg mások elfogadják Őt Uruknak, ez a szakadás pedig az egyes családokon belül is végbemegy. Maga Jézus Krisztus, a Béke Fejedelme, figyelmeztetett minket az ilyen típusú családi konfliktusok kialakulására: “Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet bocsássak e földre; nem azért jöttem, hogy békességet bocsássak, hanem hogy fegyvert. Mert azért jöttem, hogy meghasonlást támaszszak az ember és az ő atyja, a leány és az ő anyja, a meny és az ő napa közt; És hogy az embernek ellensége legyen az ő házanépe” (Máté 10:34-36; vö. Mikeás 7:6). Ennek a bizonyítékát mindenütt láthatjuk: amikor az egyik családtag elfogadja Krisztust, a másik pedig elutasítja a szentség útját, az eredmény gyakran családi konfliktus lesz.

Mivel a családi kapcsolatokban nagyobb a konfliktus kialakulásának lehetősége, mint egyéb kapcsolatainkban, Isten minden családtagra egy pár világos parancsot bízott. Ha szembeszegülünk ezen parancsaival, a családi konfliktus kitörése borítékolhatóvá válik. A férj és a feleség számára a Biblia igen konkrét, részletes utasításokat sorol: a férj úgy kell szeresse a feleségét, ahogyan a saját testét szereti (Efézusbeliekhez 5:25-29). A feleség viszont tiszteletben kell tartsa férje vezetői pozícióját (Efézusbeliekhez 5:22-24). A gyermekeknek mindenben engedelmeskedniük kell szüleiknek (Efézusbeliekhez 6:1), a szüleik pedig az Úrban kell neveljék őket (Efézusbeliekhez 6:4). A nagyszülők örömüket kell leljék unokáik társaságában, bölcsességüket pedig meg kell osszák velük (Példabeszédek 17:6). A közvetlen családtagok között nem lehet semmiféle testi viszony (3.Mózes 18:6-18; 1.Timótheushoz 5:2). Amikor egy család mind az otthonuk vezetését, mind pedig a szokásaikat a Szentírás tanaihoz igazítják, a családi konfliktusok előfordulásának aránya nagyban lecsökken.

Isten az egyházát egy családhoz hasonlítja, ezért a gyülekezetbeli személyközi kapcsolatokra vonatkozó szabályok az egyes családokra is vonatkoztatandóak. Isten minden egyes gyermeke testvérként kell viszonyuljon a többi hívő keresztényhez (Rómabeliekhez 12:10; 1.Péter 3:8). A gyülekezet kerülje a rosszat, hogy “...versengések, irígységek, indulatoskodások, visszavonások, rágalmazások, fondorkodások, felfuvalkodások, pártoskodások...” ne legyenek a tagjai között (2.Korinthusbeliekhez 12:20). A családok szintén jól teszik, ha erre törekszenek. Jakab apostol ihletett levelének 4:11-es igeverse ma is így int minket: “Ne rágalmazzátok egymást, testvérek...” (SZIT 1996). Még egy világi bölcsesség is azt mondja, hogy amit nem tennél meg egy nagyra becsült barátoddal, azt a családtagjaiddal se tedd meg.

Az egészséges család minden egyes tagja számára olyan helyet biztosít, ahol az szabadon kifejezheti érzéseit, gondolatait, véleményét és vágyait. Egy családnak nem kell mindenben egyetértenie a harmónia megőrzéséhez. A családi konfliktusok hiánya nem feltétlenül az egészséges család jele. Egyes családokat tekintélyelvű szigor ural és ezért nincs vita, míg mások minden vita elől a homokba dugják a fejük, és azért. Isten a családot olyan helynek szánta, ahol minden tag szeretve és becsülve érzi magát, ahol a különböző nézeteket igenis el lehet ismerni és tiszteletben lehet tartani, és ahol az elkerülhetetlen konfliktusokat békésen oldják fel. A családi konfliktusok helyes kezelésén keresztül mindannyian alázatot, kedvességet, türelmet és önzetlen szeretetet tanulhatunk (Galátziabeliekhez 5:22), vagyis egy sor olyan dolgot, amelyek akkor is hasznunkra válnak, amikor az Isten családjába tartozó fivéreinkkel és nővéreinkkel lépünk kapcsolatra.

EnglishVissza a magyar oldalra

A Biblia mit mond a családi konfliktusokról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries