settings icon
share icon
Kérdés

Milyen nézeteket vallanak az unitárius pünkösdisták?

Válasz


A „csak Jézus" mozgalom, amelyet egység pentekosztalizmunak is nevezünk, azt tanítja, hogy csak egy Isten van, de tagadja Isten hármasságát. Más szóval, ez az irányzat nem ismeri el a három különböző személyt – Atya, Fiú, Szentlélek – az istenségben. Különböző formái vannak: némelyek szerint Jézus Krisztus az egyetlen Isten, aki néha Atyaként vagy máskor Szentlélekként jelenik meg. A „csak Jézus" alaptanítása az, hogy Jézus az Atya és Jézus a Lélek. Egy Isten van, aki különböző módokon jelenik meg.

A „csak Jézus" tanítása a modalizmus különböző változataiban már évszázadok óta jelen van. A modalizmus azt tanítja, hogy Isten különböző alkalmakkor különböző formákban működött – néha Atyaként, néha Fiúként és néha Szentlélekként. De a Máté 3:16-17-hez hasonló szakaszok, amelyekben jelen van két vagy mindhárom személy, ellentmondanak a modalista nézetnek. A modalizmust már a Kr.u.-i második században eretnekségnek titulálták. A korai egyház keményen kiállt az ellen a nézet ellen, miszerint Isten kizárólag egy személyből állna, aki különböző alkalmakkor különböző formákat ölt. A Szentírás alapján azzal érveltek, hogy a hármasság nyilvánvaló az olyan esetekben, amelyekben az istenség egynél több személye egyszerre van jelen, és gyakran még kommunikálnak is egymással (pl. 1Mózes 1:26, 3:22, 11:7; Zsoltárok 2:7, 104:30, 110:1; Máté 28:19; János 14:16). A „csak Jézus" tan bibliátlan.

Ezzel szemben az Isten hármasságát tanító elképzelés az egész Szentírásban jelen van. Ezt az elképzelést azonban nehezen fogja fel egy véges elme. Mivel az ember szeretné, ha mindennek értelme lenne a teológiában, a „csak Jézus"-hoz hasonló mozgalmak (a Jehova Tanúit nem is említve) rendszeresen felütik a fejüket, hogy magyarázatot adjanak Isten természetére. Ezt persze nem lehet anélkül tenni, hogy ne forgatnánk ki a biblia szövegét. A keresztyének elfogadták, hogy Isten természetét nem lehet olyan korlátok közé szorítani, mint amilyenek közé szeretnénk. Egyszerűen elhisszük, amikor azt mondja: „Bizony, a ti gondolataitok nem az én gondolataim, és a ti utaitok nem az én utaim — így szól az Úr. Mert amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én utaim a ti utaitoknál, és az én gondolataim a ti gondolataitoknál" (Ézsaiás 55:8-9). Ha nem érthetjük a gondolatait és útjait, akkor elfogadjuk, hogy nem érthetjük teljes mértékben a természetét sem.

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen nézeteket vallanak az unitárius pünkösdisták?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries