settings icon
share icon
Kérdés

A Biblia mit mond a cross-dressingről / a transzvesztitizmusról? A transzvesztitizmus tényleg bűn?

Válasz


Az 5.Mózes 22:5 igeverse foglalkozik a cross-dressing / transzvesztitizmus kérdésével (férfiaknál női külsőségek felöltése, és fordítva). Ebben az igeszakaszban Isten azt parancsolja meg, hogy a nő ne öltözzön abba, ami a férfi külső jellegzetességét teszi ki, a férfi pedig ne viselje azt, ami a nőé, mert mindenki, aki így cselekszik, “utálatosság”. Az “utálatosság”-ként fordított héber szó a következő jelentéssel bír: “undorító dolog”, “förtelem – rituális vonatkozásában tisztátalan ételek fogyasztása, bálványok vallásos tisztelete, az izraeliták környező népekkel való vegyesházassága stb., erkölcsi vonatkozásában pedig gonoszság”. Nem egyszerűen arról van tehát szó, hogy Istennek még arra is van gondja, hogy a nő férfi ruhát ölt, vagy fordítva. Nem is annak a tiltása ez, hogy a nő nadrágot viseljen, mint ahogy egyesek ennek a tanítására használják az iménti igerészt. A lényeg voltaképp az, hogy a “cross-dressing” és transzvesztitizmus hátterében annak a szándéka húzódik meg, hogy a szemlélőt megtévessze, vagy hogy az illető – legyen az akár férfi, akár nő – annak mutassa magát, ami valójában nem. Arról van tehát szó, hogy a nő azért és úgy változtatja meg az öltözetét és a megjelenését, hogy férfinak tűnjön, míg a férfi azért és úgy változtatja meg az öltözetét és a megjelenését, hogy nőnek lássék. Ez a cross-dressing vagy transzvesztitizmus definíciója.

Arra is következtethetünk, hogy a jelenség mögöttes mozgatója a természetes dolgok elhagyásában, valamint az Isten Igéje által természetellenesnek nevezett felöltésében rejlik (Rómabeliekhez 1:24-27). Pál apostol azt közvetíti a korinthusi gyülekezet felé, hogy a nő hajviselete Isten rendjét tükrözi, ezért az a nő, aki levágatja a haját, hogy férfinak tűnjön, vagy az a férfi, aki hosszú hajat visel, hogy nőnek tűnjön, szégyent hoz a gyülekezetre (1.Korinthusbeliekhez 11:3-15). A fő probléma valójában a szív (gonosz) szándéka és maga a hozzáállás, amely az illető azon döntése által válik nyilvánvalóvá, hogy az Isten által előírt engedelmesség alapvetése ellen lázad.

A fenti elvekből a gyakorlati alkalmazást is levezethetjük, kikövetkeztethetjük. Bármi legyen is az uralkodó (kulturális) rend, mind a férfiak, mind pedig a nők a nemüknek megfelelő ruházatot kell viseljék, valamint tisztességes és rendezett módon kell öltözködjenek (1.Korinthusbeliekhez 14:40). Ezen elvek szellemi vonatkozása tekintetében pedig azt mondhatjuk, hogy a Biblia a “cross dressinget” vagy transzvesztitizmust olyan döntésnek nevezi, amelyben a hitetlenség, továbbá az Isten személye és rendje elleni lázadás nyilvánul meg.

EnglishVissza a magyar oldalra

A Biblia mit mond a cross-dressingről / a transzvesztitizmusról? A transzvesztitizmus tényleg bűn?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries