settings icon
share icon
Kérdés

Bűntelen volt-e Jézus?

Válasz


Igen, Jézus bűntelen volt, és pont amiatt, hogy bűntelen volt, reménykedhetünk az örökkévalóságban a mennyben. Ha Jézus nem lett volna bűntelen, nem mutathatott volna be áldozatot a bűnért. Ádám és Éva Isten iránti engedetlensége az Éden kertjében bevezette a bűnt a világba (1Mózes 3:6). Bűnükkel együtt járt a halál, ahogy Isten előre figyelmeztette őket (1Mózes 2:17). Ennek eredményeként az emberiség bűnös természettel születik (Róma 5:12-19), és már fogantatásunkkor miénk ez a természet (Zsoltárok 51:5). A Biblia világossá teszi viszont, hogy Jézus Krisztus, noha hozzánk hasonlóan mindenben megkísértetett (Zsidók 4:15), soha nem követett el bűnt (2Korinthus 5:21, 1János 3:5). Péter apostol világosan fogalmazott: „ő nem tett bűnt, álnokság sem hagyta el a száját" (1Péter 2:22). Valóban, mivel Jézus Krisztus Isten, nem képes vétkezni.

Azon kívül, hogy akadályt állított közénk és Teremtőnk közé, az öröklött bűnös természetünk örök testi halálnak vetett alá minket, mivel a „bűn zsoldja a halál" (Róma 6:23). Ahhoz, hogy Istennel megbékélhessünk, szükség volt megbocsátásra, márpedig „vér kiontása nélkül nincs bűnbocsánat (Zsidók 9:22). Miután Ádám és Éva vétkezett, Isten bőrruhába öltöztette őket (1Mózes 3:21), amihez egy állat vérét kellett ontania. Az ezt követő számos állatáldozat, bár tökéletesen illusztrálta, hogy a bűn halált von maga után, csak ideiglenesen fedte el a bűnt, hiszen azoknak az állatoknak a vére soha nem tudta teljesen elfedezni a bűnt (Zsidók 10:4-11).

Az ószövetségi áldozatok előképei voltak Jézus Krisztus tökéletes és egyszer s mindenkori áldozatának (Zsidók 7:27, 10:10). Az egyetlen módja annak, hogy megbékélhessünk egy szent és tökéletes Istennel az volt, hogy egy szent és tökéletes áldozatot mutatunk be, ami nem lett volna lehetséges, ha Jézus Krisztus nem lett volna bűntelen. Ahogy Péter mondta, tudjuk, „hogy nem veszendő dolgokon, ezüstön vagy aranyon váltattatok meg... hanem drága véren, a hibátlan és szeplőtelen Báránynak, Krisztusnak a vérén (1Péter 1:18-19). Valóban, egyedül Krisztus bűntelen vére volt képes békességet teremteni Isten és ember között (Kolossé 1:20). Ennek a megbékélésnek a következtében Isten szemében szentek, hibátlanok és feddhetetlenek vagyunk (Kolossé 1:22).

A bűntelen Krisztus kereszthalála a Golgotán teljesen kifizette a bűnért járó büntetést mindazok számára, akik hisznek benne. Ezért, ami elveszett a bukáskor, azt visszaszerezte a Kereszt. Ahogy a bűn egy ember (Ádám) által jött a világba, Isten egy ember – a bűntelen Jézus Krisztus – által váltotta meg a világot.

EnglishVissza a magyar oldalra

Bűntelen volt-e Jézus?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries