settings icon
share icon
Kérdés

Helyes a keresztény hívőnek moziba járni? Egy adott film megnézése már bűnnek számít?

Válasz


Egy keresztény hívő számára valójában nem is annyira az a kérdés, hogy “Egy adott film megnézése már bűnnek számít-e?”, hanem inkább az, hogy “Vajon Jézus mit szeretne, hogy tegyek?”. A Biblia szerint sok minden megengedett, viszont nem minden válik hasznunkra, vagy hat építőleg ránk (1.Korinthusbeliekhez 10:23). Arra is felhív minket az Ige, hogy bármit mondjunk vagy tegyünk (vagy ez esetben nézzünk), azt Isten dicsőségére tegyük (1.Korinthusbeliekhez 10:31). Olyan dolgokkal kell gondolatvilágunkat megtöltenünk, melyek nemesek és tiszták (Filippibeliekhez 4:8). Ha és amennyiben – és ezt kétszer is alá kell húzni – valóban megnéznénk egy megkérdőjelezhető tartalmú filmet vagy sorozatot, ÉS a fenti bibliai elvek egyike sem sérül, akkor nehéz amellett szóló érvet találni, hogy miért ne tehetnénk ezt.

A veszély valójában abban rejlik, hogy a látottak (1) hogyan hatnak a szívünkre (azaz a teljes belső lényünkre), valamint hogy (2) hogyan hatnak másokra. Ami minket illet, ha egy-egy látott jelenet kéjvágyat, haragot vagy gyűlöletet ébreszt bennünk, akkor már vétkeztünk is (Máté 5:22, 28), a jövőben pedig mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy elkerüljük az ilyesmit. Ez a legtöbb esetben azt fogja jelenti, hogy egyszerűen nem nézünk többé ilyen típusú filmeket/jeleneteket. Az is előfordulhat, hogy azt, aki egy olyan szokással vagy viselkedéssel küzd, ami gátolja az Istennel való kapcsolatát, egy adott vizuális tartalom további botladozásra késztet (1.Korinthusbeliekhez 10:25-33; Rómabeliekhez 14:13). Krisztus testének tagjaiként a világ világossága kell legyünk (Máté 5:14), valamint szent példái mindannak, amit Isten életünkben véghezvitt (1.Péter 2:11-12). Ha mások azt látják, hogy mi is a 18 év feletti besorolású filmeket látogatjuk, az igencsak rossz benyomást kelthet. Az a kép alakulhat ki rólunk, hogy nem csak nézzük-, de el is nézzük az önkényes erőszak felmagasztalását, a szex bálványozását stb. Ez kicsit sem segíti elő azt, hogy valóban fény lehessünk ebben a sötét világban.

Honnan tudhatjuk tehát biztosra, hogy amit nézünk, az valóban jótékony hatást gyakorol-e ránk. Krisztus követőivé válva ajándékba kapjuk az ő Szent Lelkét, Aki lakozást vesz bennünk (Apostolok Cselekedetei 2:38; 2.Timótheushoz 1:14). Jézus azt mondja nekünk, hogy ez a Lélek minden igazságra elvezet minket (János 16:13). Isten Lelke, többek között, a lelkiismeretünkön keresztül vezet minket (Rómabeliekhez 1:12; 9:1). Ha a lelkiismereted azt súgja, hogy amit éppen nézel, rossz, akkor az valószínűleg úgy is van.

EnglishVissza a magyar oldalra

Helyes a keresztény hívőnek moziba járni? Egy adott film megnézése már bűnnek számít?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries