settings icon
share icon
Kérdés

Elkövettem ezt meg ezt a bűnt. Isten megbocsát nekem?

Válasz


Nevezd meg azt a bűnt, amit elkövettél. Igen, Isten minden bűnt megbocsát – ezt is. Az engesztelés tana elmagyarázza, hogy mi az üdvösség és a bűnbocsánat. Azokra, akik alázattal bűnbocsánatért esedeznek, Isten ráruházza Krisztus igazságosságát (Ézsaiás 53:5-6; 2Korinthus 5:21). Ő teljesen megfizetett minden bűnünkért, és a hívő minden múlt-, jelen- és jövőbeli bűnéért bocsánatot nyer. Ugyanakkor naponta bocsánatot nyerünk, ha megvalljuk és elhagyjuk a bűneinket a megszentelődés során. Ha ahhoz hasonlítod, hogy voltak, akik megölték Jézust, akkor a te bűnöd mértéke elenyésző, márpedig Jézus azt mondta: „Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek" (Lukács 23:39).

Az üdvösség és megbocsátás tanai elválaszthatatlanul összefonódnak. Szerencsére, Isten kegyelme elegendő minden (fajta) bűnre, bármit is követtél el. A megbocsátás elfogadása az egyénen múlik. Ez az első dolog: elfogadod Krisztustól az üdvösséget (bűnbocsánatot)? Ha a válaszod „igen", akkor a bűnöd teljes bocsánatot nyert (ApCsel 13:38-39). A megbocsátás egyedül a Jézusba vetett hit és Isten kegyelme által érhető el, nem pedig jó cselekedetek által (Róma 3:20, 22). Az üdvösség azzal kezdődik, hogy alázattal tudomásul vesszük, hogy soha nem leszünk elég jók ahhoz, hogy a saját érdemeink alapján a mennybe jussunk, és hogy megbocsátásra van szükségünk. Elfogadni Jézus Krisztust azt jelenti, hogy elhisszük, hogy a halála és feltámadása minden egyes bűnünkért megfizette az árat, és semmi másra nincs szükség (2Korinthus 12:9).

Ezért ha elfogadtad Jézus Krisztust megváltódnak, Isten már megbocsátotta minden bűnödet. Ha nem tetted még meg, valld meg bűneidet Istennek, és Ő megtisztít, és ismét közösségben lehetsz vele (1János 1:8-9). Még ha tudod is, hogy megbocsátást nyertél, érezhetsz bűntudatot. Ha bűntudatot érzünk, az a lelkiismeret természetes reakciója a bűnre, és azért jelentkezik, hogy ne ismételjük meg az adott bűnt. Ha megértjük, hogy Jézus képes teljesen megbocsátani bármilyen bűnt, akkor megértjük az üdvösség reménységét. Ha megértjük a megbocsátás lényegét, megszabadulhatunk a bűntudattól.

Ha megértjük, hogy a megbocsátás a szerető Isten csodálatos, kegyes ajándéka a számunkra, akkor meglátjuk, milyen csodálatos Ő valójában. Ha felismerjük, milyen bűnösek, romlottak vagyunk, és mennyire nem vagyunk méltók a bocsánatra, világossá válik, hogy milyen szerető, könyörületes és imádatra méltó Isten. A bocsánatkérést akadályozó bűnös büszkeségünk az, ami köztünk és egy törődő Megváltó között áll. De akik bocsánatot kérnek, biztosak lehetnek abban, hogy Jézus kész megbocsátani nekik és megszabadítani őket a bűnből, és mivel ez a megbocsátás elegendő, dicsérettel mehetnek be udvarába (Zsoltárok 100:4).

EnglishVissza a magyar oldalra

Elkövettem ezt meg ezt a bűnt. Isten megbocsát nekem?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries