settings icon
share icon
Kérdés

Bűnhődniük kell-e a gyerekeknek szüleik bűneiért?

Válasz


A gyerekeknek nem kell bűnhődniük a szüleik által elkövetett bűnökért, és a szülőknek sem kell bűnhődniük a gyerekeik által elkövetett bűnökért. Mindenki a saját bűneiért felel. „Annak kell meghalnia, aki vétkezett. A fiú nem bűnhődik az apa bűne miatt, az apa sem bűnhődik fia bűne miatt” – olvassuk az Ezékiel 18:20-ban. Ebből a versből egyértelműen kiderül, hogy mindenkinek magának kell elhordoznia bűnei büntetését.

Van azonban egy bibliavers, amelyből egyesek – tévesen – azt a következtetést vonták le, hogy Isten az egyik nemzedéket bünteti meg a másik bűneiért. A kérdéses vers a 2Mózes 20:5, ahol a bálványokkal kapcsolatban ez áll: „Ne imádd és ne tiszteld azokat, mert én, az Úr, a te Istened, féltőn szerető Isten vagyok! Megbüntetem az atyák bűnéért a fiakat is harmad- és negyedízig, ha gyűlölnek engem.” Ez a vers nem annyira a büntetésről, mint inkább a következményekről szól. Azt mondja, hogy az ember bűnének a következményei még nemzedékekkel később is éreztetik a hatásukat. Isten figyelmeztette az izraelitákat, hogy ha nem engedelmeskednek Istennek vagy meggyűlölik Istent, az olyan következményekkel jár, melyeket gyermekeiknek is viselniük kell. A bálványimádó környezetben felnövekvő nemzedék szintén bálványokat fog imádni, ezért ugyanúgy engedetlenné válik. És csakugyan: a gonoszság olyan mély gyökeret vert egyetlen generáció engedetlensége folytán, hogy a népnek csak nemzedékekkel később sikerült más útra térnie. Isten nem kéri számon rajtunk a szüleink bűneit, de – a 2Mózes 20:5-ben bemutatottakhoz hasonlóan – sajnos gyakran mi is isszuk a levét szüleink bűneinek.

Az Ezékiel 18:20-ból tudjuk, hogy ki-ki maga kell, hogy számot adjon és bűnhődjön a bűneiért. Nem háríthatjuk másra a bűnünket, és rajtunk kívül senki más nem vonható érte felelősségre. E szabály alól egy kivétel van csupán, amely azonban minden embert érint. Egyetlen személy volt, aki mások bűnéért bűnhődött és fizetett, hogy azok igaz és tiszta emberként állhassanak Isten elé: Jézus Krisztus. Isten azért küldte Jézust a világba, hogy elvegye a bűneinket, és a maga tökéletességét ajándékozza nekünk cserébe. „Mert azt, aki nem ismert bűnt, bűnné tette értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk őbenne.” (2Kor 5:21) Jézus Krisztus mindenkit felment bűnei büntetése alól, aki hittel fordul hozzá.

EnglishVissza a magyar oldalra

Bűnhődniük kell-e a gyerekeknek szüleik bűneiért?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries