settings icon
share icon
Kérdés

Bukott angyalok-e a démonok?

Válasz


Hogy Isten pontosan mikor teremtette az angyalokat, vitatott kérdés, az azonban bizonyos, hogy mindent jónak alkotott, mert a szent Isten nem teremthet bűnös dolgokat. Amikor azonban Sátán, aki egykor Lucifer angyal volt, fellázadt Isten ellen és levettetett a mennyből (Ézsaiás 14; Ezékiel 28), az angyali sereg egyharmada is csatlakozott hozzá (Jelenések 12:3-4, 9). Nincs kétség azzal kapcsolatban, hogy ma ezek a bukott angyalok a démonok.

A Máté 25:41-ből tudjuk, hogy a poklot az ördögnek és angyalainak készítette Isten: „Akkor szól a bal keze felől állókhoz is: Menjetek előlem, átkozottak, az ördögnek és angyalainak elkészített örök tűzre.” Az angyalainak kifejezés használatával Jézus világosan közli, hogy ezek az angyalok Sátánhoz tartoznak. A Jelenések 12:7-9 egy csatáról számol be, amelyet Mihály „és angyalai” vívnak majd az ördöggel és „angyalaival” szemben. Ezekből és az ehhez hasonló versekből világosan kiderül, hogy a démonok és a bukott angyalok egymás szinonimáinak tekinthetők.

Némelyek elvetik azt a nézetet, hogy a démonok bukott angyalok lennének, mivel Júdás levelének 6. verse szerint az Úr „örökkévaló bilincsekben és sötétségben tartja fogva” azokat az angyalokat, akik vétkeztek ellene. Nyilvánvaló azonban, hogy nem minden angyal lett megkötözve a bukott angyalok közül, hiszen jelenleg még maga Sátán is szabadon jár-kel (1 Péter 5:8). Vajon miért vetette volna Isten börtönbe az összes bukott angyalt és hagyta volna közben szabadon azt, aki a lázadást szította? Júdás levelének 6. verse valószínűleg olyan bukott angyalok megkötözésére utal, akik valamilyen más módon lázadtak fel Isten ellen – talán éppen az „istenfiak” 1 Mózes 6. részében említett eseténél.

A démonok eredetének másik elterjedt magyarázata szerint, amikor az 1 Mózes 6-ban említett óriások az Özönvízben kipusztultak, testüket elveszített lelkükből lettek a démonok. Noha a Biblia nem beszél arról, hogy pontosan mi is történt az elpusztult óriások lelkével, meglehetősen valószínűtlennek látszik, hogy Isten elpusztította volna őket az Özönvízben, majd hagyta volna, hogy lelkeik – démonokként – még több gonoszságot okozzanak. A démonok eredetére vonatkozó magyarázatok közül az áll leginkább összhangban a Bibliával, hogy a démonok azok a bukott angyalok, akik Sátánnal együtt lázadtak fel Isten ellen.

EnglishVissza a magyar oldalra

Bukott angyalok-e a démonok?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries