settings icon
share icon
Kérdés

Miért nem ad Isten a bukott angyaloknak lehetőséget, hogy megtérjenek?

Válasz


A Szentírás nem foglalkozik konkrétan a kérdéssel, hogy a bukott angyaloknak volna-e lehetőségük a megtérésre, soraiból azonban mégis nyerhetünk némi betekintést ezt illetően. Sátán a legmagasabb angyalok egyike volt, valószinűleg maga a legmagasabb rangú angyal (Ezékiel 28:14). Lucifer és az összes angyal szüntelenül Isten jelenlétében voltak és ismerték Isten dicsőségét. Ennélfogva nem volt semmilyen mentség Istennel szembeni lázadásukra és a Tőle való elfordulásra. Ők nem lettek megkísértve. Mivel Lucifer és az angyalok már Isten ismeretére jutottak, így lázadásukat a lehető legnagyobb gonoszság megnyilvánulásaként is láthatjuk.

Az angyalok számára nem készített megváltási tervet Isten, amint azt az emberek számára tette. Az emberi nem bűnbeesése szükségessé tette a bűnökért való engesztelő áldozatot, amit Isten maga adott meg Jézus Krisztus áldozatában. Isten túláradó kegyelmében megváltotta az emberiséget, és ezzel egyidejűleg dicsőséget szerzett magának.

Hasonló áldozat nem volt eltervezve az angyalok számára. Isten a hozzá hű angyalokat „kiválasztott angyaloknak" nevezi (1.Timóteushoz 5:21). A kiválasztás biblia tanából tudjuk, hogy akiket Isten kiválaszt az üdvösségre, azok megmenekülnek, és semmi sem szakíthatja el őket Isten szeretetétől (Rómabeliekhez 8:38-39). Világos, hogy az Isten ellen lázadó angyalok nem voltak kiválasztottak.

Továbbá a Biblia nem ad okot feltételezni, hogy ezek az angyalok megtérnének, még ha Isten erre nekik lehetőséget is adna (1.Péter 5:8). Úgy tűnik, hogy a bukott angyalok teljesen elkötelezettek Isten ellenzése- és Isten embereinek támadása mellett. A Biblia kijelenti, hogy Isten ítéletének súlya attól függően változik, hogy ki mennyire ismerte ura akaratát (Lukács 12:48). Így a bukott angyalok, kik jól ismerték Isten akaratát, jogosan vannak súlyos ítélet alatt.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért nem ad Isten a bukott angyaloknak lehetőséget, hogy megtérjenek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries