settings icon
share icon
Kérdés

Kik a börtönben levő lelkek?

Válasz


A „börtönben levő lelkek" Jézus azon szolgálatának kapcsán kerülnek említésre, amelyet halála és feltámadása között végzett. Az 1Péter 3:18-20-ban ez áll: „... halálra adatott test szerint, de megeleveníttetett Lélek szerint. Így ment el a börtönben levő lelkekhez is, és prédikált azoknak, akik egykor engedetlenek voltak, amikor az Isten türelmesen várakozott a Nóé napjaiban a bárka készítésekor." Figyeljük meg, hogy ekkor Jézus teste halott és feltámadásra vár, de a lelke élt az alatt az idő alatt is, hogy a teste a sírban feküdt. Háttér-infomációként olvasd el „Hol volt Jézus három napig a halála és a feltámadása között?" c. cikkünket.

Három dolgot biztosra tudunk az 1Péter 3:19-ben említett lelkekről. Anyagtalanok (nincs testük), börtönben vannak, és még az özönvíz előtt követték el bűnüket. Úgy tűnik, a vers szerint Jézus ellátogatott rabságuk helyszínére, hogy kihirdessen köztük valamit. Hogy kik ezek a lelkek, arról számos spekuláció született az évek során.

Mi azon a nézeten vagyunk, hogy a börtönben levő lelkek bukott angyalok vagyis démonok. A börtönben levő lelkek nem lehetnek szent angyalok, mivel ők nem vétkeztek és nincsenek börtönben. Az is világos, hogy nem mindegyik démon van bebörtönözve, hiszen az Újszövetségben számos példát találunk démoni tevékenységre. Ezért a börtönben levő lelkek a démonok egy bizonyos csoportja, akik, démoni társaiktól eltérően, rabságban vannak.

Mi lehet az oka, hogy némelyik démon, de nem az összes, be van börtönözve? A Júdás 1:6 fontos tippet ad: „Azokat az angyalokat is, akik nem becsülték meg a maguk fejedelemségét, hanem elhagyták saját lakóhelyüket, örökkévaló bilincsekben és sötétségben tartja fogva annak a nagy napnak az ítéletére." Van néhány bukott angyal, amely valamilyen szörnyű bűnt követett el. A Júdás 1:6 nem részletezi, de e démonok bűne abban állt, hogy „nem becsülték meg a maguk fejedelemségét, hanem elhagyták saját lakóhelyüket". A Jelenések 9:12,14-15 és 2Péter 2:4 szintén beszél egy csoport gonosz angyalról, amelyek jelenleg meg vannak kötözve.

A börtönben levő lelkek bűne az lehet, ami az 1Mózes 6:1-4-ben történt, mely szerint az „istenfiak" „az emberek leányai"-val párosodtak, és egy óriásfajt hoztak létre, a nefilimeket. Ha az istenfiak bukott angyalok voltak, akkor az 1Mózes 6-ban megesett bűn együtt járt azzal, hogy az özönvizet megelőzően az angyalok engedetlenül elhagyták a maguk helyét, ami megfelel az 1Péter 3:19 feljegyzésének. Lehet, hogy Isten azért börtönözte be az emberi faj asszonyaival együttélő démonokat, hogy ne ismételhessék meg bűnüket, és elrettentő példaként szolgáljanak a többi démonnak.

Az 1Péter 3:19 szerint Jézus „prédikált" ezeknek a börtönben levő lelkeknek. A prédikálként fordított görög szó jelentése: „nyilvánosan kihirdet" vagy „beharangoz". Ha ezek a lelkek démonok, akkor Péter azt állítja, hogy Jézus lement a mélységbe, és az ott fogvatartott bukott angyaloknak kihirdette győzelmét. Amazok vesztettek, Ő győzött. A kereszt minden gonosz felett diadalmaskodik (ld. Kolossé 2:15).

Egy másik elképzelés a börtönben levő lelkek kilétét illetően az, hogy ők azok az emberi lelkek, akik a Nóé korában bekövetkezett özönvízben elpusztultak. Két magyarázat létezik arra, hogy Krisztus miért prédikált volna nekik: 1. Krisztus jelképes értelemben prédikált nekik Nóé által, mikor még testben voltak; és 2. Krisztus szó szerint prédikált nekik a halála és feltámadása közötti időszakban. Mindkét értelmezés szerint azért nevezi őket Péter lelkeknek, mert az írás időpontjában lélek formájában léteztek a hádészban, és nem volt testük.

EnglishVissza a magyar oldalra

Kik a börtönben levő lelkek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries