settings icon
share icon
Kérdés

Mik a boldogmondások?

Válasz


A boldogmondások Jézus nyolc állítását tartalmazzák az áldott létre vonatkozóan, amelyek a hegyi beszéd elején hangzottak el (Máté 5:3-12), és mindegyik azzal kezdődik, hogy „Boldogok..." Vita tárgyát képezi, hogy pontosan hány boldogmondás létezik. Némelyek szerint hét, mások szerint kilenc vagy éppen tíz, de a számozás szerint nyolc van (a 10-12 versek egy mondást képeznek).

A boldognak fordított görög szó jelentése „boldog, áldott", illetve szó szerint: „megnövekedett". A hegyi beszédben Jézus használatában a szó többet jelent felszínes boldogságnál. Ebben a kontextusban a boldogság egy lelki jólétre és prosperálásra utal. A boldogság a lélek mélyéről fakadó öröm. Akik megtapasztalják az adott mondás első aspektusát (szegény, sír, szelíd, szomjúhozza az igazságot, irgalmas, tiszta szívű, békét teremt, üldözött), azok a mondás második aspektusát is megtapasztalják (mennyek országa, vigasztalás, öröklik a földet, megelégíttetnek, irgalmat nyernek, meglátják Istent, Isten fiainak neveztetnek, öröklik a mennyet). A „boldogok" részesülnek az üdvösségben, és bementek az Isten országába, megtapasztalva a menny ízét. A boldogmondások elejének másik lehetséges fordítása: áldott.

A boldogmondások az ideális tanítványt írják le és annak jelen- és jövőbeli jutalmát. Az itt leírt személyeknek más minőségű a jelleme és az életvitele, mint azoké, akik még az Isten országán kívül vannak. Mint irodalmi műfaj, a boldogmondások gyakran előfordulnak az Ószövetségben is, különösen a Zsoltárokban (1:1; 34:8; 65:4; 128:1), de az Újszövetségben is (János 20:29, 14:22, Jakab 1:12, Jelenések 14:13).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mik a boldogmondások?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries