settings icon
share icon
Kérdés

Mit takar a bölcsesség igéjének ajándéka és az ismeret igéjének ajándéka?

Válasz


Három felsorolást találunk a Szentírásban a lelki ajándékokról (Róma 12:6-8, 1Korinthus 12:4-11 és 1Korinthus 12:28), de ezek közül csak az egyik említi a bölcsesség igéjére és ismeret igéjére vonatkozó ajándékokat (1Korinthus 12:8). Nem világos, mire utal pontosan ez a két ajándék. Talán a legjobban úgy tudjuk megközelíteni a témát, ha megnézzük, mire nem vonatkoznak.

Néhány karizmatikus/pünkösdista úgy tekint az ismeret igéjére és a bölcsesség igéjére, mint amely ajándék szerint a Szentlélek egyik hívő által szól a másikhoz, egy kinyilatkoztatást adván egy adott helyzetben vagy döntés előtt állva. Azok, akik ily módon használják ezt az ajándékot, gyakran használják ezt a kifejezést: „Az Úr üzent számodra valamit." Ezzel azt állítják, hogy Isten nevében szólnak, és hogy szavaiknak szigorúan engedelmeskedni kell.

Ha így értelmezzük a bölcsesség igéjének és az ismeret igéjének ajándékát, vészesen afelé közeledünk, hogy megtagadjuk a Szentírás elégséges voltát. Ha Isten folyamatosan jelenti ki az akaratát és tervét bizonyos egyéneknek tett különleges kinyilatkoztatások által, akkor elmondhatjuk-e, hogy az igéje valóban elégséges arra, hogy „tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített" (2Timóteus 3:17)? Isten tényleg rendelkezésünkre bocsátott-e mindent, ami az élethez és istenfélelemhez szükséges (2Péter 1:3), ha arra várunk, hogy mások különleges kinyilatkoztatásokat közöljenek Istentől? Ezzel nem azt akarjuk mondani, hogy Isten soha nem használ fel másokat arra, hogy üzenjen nekünk, de ha ahhoz, hogy tudjuk, hogyan éljük az életünket, gyakran szükségünk van közvetlen üzenetekre Istentől mások által, akkor valóban elégséges-e Isten igéje, ahogy azt állítja magáról?

Ha tehát a bölcsesség igéje és ismeret igéje nem profetikus/kinyilatkoztató jellegű, akkor mégis mi a céljuk? Egy dolog biztos: ezeket az ajándékokat azért adja a Lélek, hogy a Krisztus testét építsük velük, és „a többieket szolgáljuk és segítsük" (1Korinthus 12:7, Egyszerű). Az a rombolás, amit azon gyülekezetek okoznak, amelyek az ismeret igéjét és bölcsesség igéjét kinyilatkoztató ajándékoknak tekintik, semmiképp sem a „többieket szolgálják és segítik". A zavarkeltő, ködös és olykor ellentmondásos „Úr szavai" nem származhatnak Istentől, mivel Ő nem a zűrzavarnak és rendetlenségnek Istene (1Korinthus 14:33). Ezen kívül nem is szolgálja a keresztyének épülését, épp ellenkezőleg: inkább széthúzást és viszálykodást eredményeznek a testben. Az ismeret és/vagy bölcsesség igéjének ajándékát gyakran arra használják, hogy tekintélyt és befolyást szerezzenek mások felett, hogy mások azoktól függjenek, akik ezen ajándékokkal rendelkeznek. Ennek a két ajándéknak ilyennemű kihasználása nyilvánvalóan nem Istentől származik.

Ezt szem előtt tartva a következő javaslatunk van az ismeret igéjére és bölcsesség igéjére vonatkozó lelki ajándékokat illetően:

Bölcsesség igéi: az a tény, hogy ezt az ajándékot az „ige" szóval fejezi ki arra utal, hogy a beszéddel kapcsolatos ajándékról van szó. Annak a személynek az ajándéka, aki megérti és hirdeti a biblia igazságait, hogy azokat helyesen tudjuk alkalmazni a különböző élethelyzetekben.

Ismeret igéje: ez egy másik, beszéddel kapcsolatos ajándék, amely az igazságnak olyan mértékű megértését jelenti, amely csak isteni kijelentés által érhető el. Azok, akik ezzel az ajándékkal rendelkeznek, megértik Isten dolgainak mélységét és az ige titkait.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit takar a bölcsesség igéjének ajándéka és az ismeret igéjének ajándéka?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries