settings icon
share icon
Kérdés

A Biblia mit mond a bipoláris zavarról / a mániás depresszióról / a mániás megbetegedésről?

Válasz


Megjegyzés: mint sok pszichológiai probléma esetében, gyakran a mániás depressziónak/bipoláris zavarnak is egyaránt vannak fizikai és lelki aspektusai. Bár mi úgy gondoljuk, hogy a pszichológusok sokszor nem ismerik fel a betegség valódi szellemi természetét, határozottan arra bíztatjuk a valamilyen mentális betegségben szenvedő minden embertársunkat, hogy tanácsért forduljanak orvoshoz, és kérjék annak segítségét.

Answer: A “bipoláris zavar” megnevezéssel először 1957-ben illettek egy addig is ismert súlyos mentális betegséget. Ezt megelőzően ugyanezt a betegséget “mániás depressziós betegség”-nek vagy “mániás depressziónak” hívták, bár ez utóbbi elnevezés szintén csak 1921 óta használatos. A Bibliában ennélfogva nyilván egyik kifejezés sem fordul elő, a Szentírás viszont mégis számos olyan leckére megtanít minket, melyeket a bipoláris zavar esetében is jól alkalmazhatunk.

A bipoláris zavar, vagy mániás depresszió, egy olyan komoly mentális betegség, amit súlyos hangulati ingadozások jellemeznek. Ezek az ingadozások messze túlmutatnak azon, hogy egy személy adott esetben egyszerűen csak épp “boldog” vagy ”szomorú”. A “mániás” jellegű tünetek közé tartozhat a szélsőséges eufória érzése, a kockázatvállalás jelentős megnövekedése (lásd vakmerő magatartás), a hevesen cikázó gondolatvilág, a kényszeres beszéd, és a felfokozott általános energiaszint. A “depressziós” tünetek közé az extrém szomorúság vagy reménytelenség érzését, a fáradtságot/levertséget, az étvágy megváltozását, a koncentrációra való képtelenséget, valamint az öngyilkossági/morbid gondolatokat sorolhatjuk. Ennek a mentális zavarnak több típusa is létezik, melyeket általában a tünetek súlyossága vagy intenzitása mentén különítenek el egymástól. A legsúlyosabb típus még akár pszichotikus tüneteket, így például auditív vagy vizuális hallucinációkat is magába foglalhat.

A bipoláris zavar pontos kiváltóoka ismeretlen, bár a tudományos kutatások kimutatták, hogy e betegségnek genetikai komponense is van. Néhány gyakorló orvos különféle agyi képalkotó eljárásokat is foganatosít a diagnózisnál. A bipoláris zavar diagnosztizálása általában azonban az érintett személy viselkedésében megnyilvánuló tünetek alapján történik. E megközelítés helyessége azonban már a múltban is vitát váltott ki a szakemberek körében.

A bipoláris zavarban, vagy más nevén mániás depresszióban szenvedő kereszténynek bármely más fiziológiai természetű betegséghez hasonlóan kell kezelnie ezt a betegséget is. Bár kétség sem férhet hozzá, hogy Isten igenis képes csodákat tenni, és bármilyen betegséget meggyógyítani, gyakran megengedi, hogy egy ilyen tövissel a testben folytassuk földi utunkat, hogy ezáltal is arra emlékeztessen minket, hogy az Ő kegyelme mindenre elég (lásd 2.Korinthusbeliekhez 12:7-9). Tegyük fel, hogy egy hívő cukorbetegségben szenved: ekkor nyilván orvosi tanácsot kér képzett doktoroktól, szedi a felírt gyógyszereket, valamint mind fizikai-, mind pedig érzelmi tüneteit illetően Istenhez fordul tanácsért. A bipoláris zavarral küzdő hívő ugyanígy kell eljárjon.

Mivel a bipoláris zavar, azaz a mániás depresszió nagyban befolyásolja az ember tiszta gondolkodását, ezért elengedhetetlen, hogy az abban érintett személy Istentől való tanácsért folyamodjon (Példabeszédek 1:5), valamint hogy időt töltsön Isten Igéjében (2.Timótheushoz 3:16-17). Ahhoz ugyanis, hogy helyesen cselekedhessünk, ismernünk kell, mi az igazság. A bipoláris zavar megváltoztatja az ember valóságérzékelését, ezért a tünetek kezelésénél kifejezetten szükséges az igazságban való szilárd alap letétele.

Sajnos könnyen előfordulhat, hogy a bipoláris zavarban, vagy a mániás depresszióban szenvedő személy enged a betegség okozta téveszméknek, és azok nyomán bűnös tettekre adja a fejét. A bipoláris zavarban szenvedő személy azonban ugyanúgy kell kezelje ezeket a bűnöket, mint bárki más. Fel kell ismernie, hogy tettei bűnösek, meg kell térnie belőlük, és bűnbocsánatért kell folyamodnia. A bipoláris zavarban szenvedő híveknek sem helyes tetteiket betegségükkel mentegetniük (lásd János 15:22).

A hívőknek ugyanazzal a könyörületességgel kell a bipoláris zavarban, azaz a mániás depresszióban szenvedő emberhez fordulniuk, mint amit mindenki más felé is tanúsítanának (Jakab 2:1). Krisztus egyháza olyasvalamit kínál a bipoláris zavarban szenvedő embereknek, amire igen nagy szükség van életükben – magát az igazságot (János 17:17). A bipoláris zavarban szenvedő embertársainknak mindennél nagyobb szükségük van a Jézus Krisztus általi reményre. Még ha a betegségük meg is próbálja megfosztani őket a rendezett élet lehetőségétől, Krisztusban mégis túláradó életre lelhetnek (János 10:10).

EnglishVissza a magyar oldalra

A Biblia mit mond a bipoláris zavarról / a mániás depresszióról / a mániás megbetegedésről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries