settings icon
share icon
Kérdés

Mi az a biblikateológia?

Válasz


A biblikateológia kronológia és történelmi háttér szempontjából tanulmányozza a Biblia tanításait. A rendszeres teológiával szemben, amely konkrét témák szerint csoportosítja a tanításokat, a biblikateológia megmutatja, hogy a történelem során miként bontakozott ki Isten kinyilatkoztatása. A biblikateológia esetenként különválasztja és elmagyarázza a Szentírás adott részének tanításait, például a Pentateuchus teológiáját (az Ószövetség első öt könyve) vagy a jánosi iratok teológiáját, stb.; vagy éppen egy adott időszakra fókuszál, mint például az egységes királyság éveinek teológiájára. A biblikateológia egy másik ága egy konkrét motívumot vagy témát vizsgál meg a Bibliában. A „maradék" tanának tanulmányozása például megvizsgálja, miként jelent meg és fejlődött ez a motívum a Szentírásban.

Sokan J.P. Gablerhez, egy német bibliatudóshoz kötik a biblikateológia megjelenését. Amikor 1787-ben professzorrá avatták, Gabler éles vonalat húzott a dogmatika (rendszeres vagy doktrinális teológia) és a biblikateológia közé. Szerinte a biblikateológia kifejezetten azt tanulmányozza, hogy a bibliai történelem során mit hittek és tanítottak a különböző időszakokban, függetlenül a modern felekezeti, tanbeli, filozófiai és kulturális meggyőződésektől. Általánosságban véve Gabler alapelvei helyénvalóak voltak, és a teológus éveken át hatással volt a biblikateológia fejlődésére.

Azt azonban meg kell jegyeznünk, hogy a Bibliát teljes objektivitással nem lehet tanulmányozni. Minden magyarázó bizonyos előfeltételezésekkel rendelkezik. Ezek az előképek jelentősen befolyásolják a Szentírás magyarázatát. Ennek eredményeként a biblikateológia területén minden elképzelhető nézettel és változattal találkozunk annak kapcsán, hogy mit tanít a Biblia. A biblikateológia nagyban a teológus hermeneutikájától függ. A Szentírás értelmezésében használt módszerek elengedhetetlenek a biblikateológia számára. A biblikateológiánk csak annyira jó, amennyire a módszer, amelyet a Szentírás értelmezéséhez használunk.

Íme az alapvető különbség a biblika- és rendszeres teológia között: a rendszeres teológia ezt a kérdést teszi fel: „Mit mond a Biblia egésze az angyalokról?", majd minden szakaszt megvizsgál, amely az angyali lényekről beszél, következtetéseket von le, és minden információt egy igazságtömbbe foglal, amit angelológiának neveznek. A végtermék az összes olyan igazság egysége, amelyet Isten az 1Mózestől a Jelenésekig bárhol kinyilatkoztatott.

A biblikateológia azt kérdezi: „A bibliai történelem során miként fejlődött az angyalokról alkotott képünk?", majd megnézi, mit tanít a Pentateuchus az angyalokról, és végigveszi Isten folyamatos kijelentését ezekről a lényekről az egész Szentíráson át. Menet közben a biblikateológus következtetéseket von le arról, hogy miként változott az emberek gondolkodása az angyalokról, ahogy egyre több igazság került kinyilatkoztatásra. Egy ilyen következtetés természetesen azt feltételezi, hogy tudjuk, mit tanít a Biblia az angyalokról, ugyanakkor ezt a tudást Isten teljes kinyilatkoztatásának, a „nagy képnek" a kontextusába helyezi. A biblikateológia segít a Bibliát egységes egészként látni, semmint egy sor, egymástól elkülönülő doktrína gyűjteményeként.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az a biblikateológia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries