settings icon
share icon
Kérdés

Mit takar a bibliai tipológia?

Válasz


A tipológia a szimbolizmus egy különleges változata. (Szimbólum az, amikor valami egy másik valamit jelképez.) A típust úgy határozhatjuk meg, mint „profetikus szimbólumot", mivel minden típus egy akkor még jövőbeli dolognak a jelképe. Konkrétabban, a Szentírásban a típus egy olyan ószövetségi személy vagy dolog, amely egy újszövetségi személyre vagy dologra mutat előre. A Nóé napjaiban bekövetkezett özönvíz például (1Mózes 6-7) az 1Péter 3:20-21-ben a bemerítkezés típusaként jelenik meg. A típusra Péter a „képmás" szót használja.

Amikor valakire azt mondjuk, hogy Krisztus típusa, akkor azt állítjuk, hogy az az ószövetségi személy az újszövetségi Jézus jellemének vagy tetteinek megfelelően viselkedik. Amikor valamire mondjuk, hogy Krisztus típusa, akkor értjük az alatt, hogy egy ószövetségi tárgy vagy esemény Jézus valamely tulajdonságát jelképezi.

A Szentírás számos ószövetségi eseményt Krisztus megváltó munkájának a típusának tekint, beleértve a szentsátrat, az áldozati rendszert és a páskát. Az ószövetségi szentsátor a Zsidók 9:8-9-ben jelenik meg típusként: „...az első sátor... példázat a jelenkori időre". Amikor a főpap évente egyszer bement a szentek szentjébe, azzal Krisztus, a mi Főpapunk közbenjárást jelezte előre. Később a sátor kárpitjáról állítja a szerző (Zsidók 10:19-20), hogy Krisztus típusa, mivel a teste „megszakadt" (akárcsak a kárpit a keresztre feszítésekor), hogy ez által a bemenetelt lehetővé tegye az Atya jelenlétébe mindazok számára, akiket az Ő áldozata elfedett.

A Zsidók 9:19-26-ban a teljes áldozati rendszer jelenik meg típusként. Az „első szövetség" cikkeit az áldozat vére szentelte meg. Ezekre a cikkekre a „mennyei dolgok képmásai"-ként és az „igazi képmás"-aként történik utalás (23-24.v.). Ebből a szakaszból megtudjuk, hogy az ószövetségi áldozatok Krisztusnak a világ bűneiért bemutatott végső áldozatát tipizálják. Az 1Korinthus 5:7 szerint a páska szintén Krisztus típusa: „a mi húsvéti bárányunk, a Krisztus, már megáldoztatott". Annak megvizsgálása, hogy a páska elemei mit tanítanak konkrétan Krisztusról, gazdag és eredményes tanulmány alapját képezheti.

Itt érdemes kiemelni a példa és a típus közti különbséget. A típust az Újszövetség mindig megnevezi, mint olyant. Amikor a Biblia tanulmányozója összefüggéseket talál egy adott ószövetségi történet és Krisztus élete között, akkor pusztán példát talál, nem típust. Más szóval, a tipológiát maga a Szentírás határozza meg. A típusok használatát a Szentlélek ihlette, míg az illusztrációkat és analógiákat az emberek a tanulmányozás során alakították ki. Sokan párhuzamot találnak például József (1Mózes 37-45) és Jézus között. József megalázása és későbbi felmagasztalása úgy tűnik, megfelel Krisztus halálának és feltámadásának. Az Újszövetség azonban soha nem utalt Józsefre Krisztus modelljeként, ezért József története valójában egy illusztráció lehet Krisztusra, de nem annak típusa.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit takar a bibliai tipológia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries