settings icon
share icon
Kérdés

Mi a bibliai számmisztika?

Válasz


A bibliai numerológia a Bibliában előforduló számokat tanulmányozza. A két leggyakrabban előforduló szám a Bibliában a 7 és a 40. A hetes szám a tökéletességet, a teljességet jelképezi (1Mózes 7:2-4, Jelenések 1:20). Gyakran „Isten számának" nevezik, mivel Ő az egyetlen, aki tökéletes és teljes (Jelenések 4:5, 5:1,5-6). A hármas számot szintén az isteni tökéletességre vonatkoztatják: a Szentháromság az Atyából, Fiúból és Szentlélekből áll.

A negyvenes számot gyakran a próbatételnek, megpróbáltatásnak tulajdonítják. Például az izraeliták 40 évig vándoroltak (5Mózes 8:2-5); Mózes 40 napig tartózkodott a hegyen (2Mózes 224:18); Jónás arra figyelmeztette a niniveieket, hogy 40 nap múlva ítélet sújtja őket (Jónás 3:4); Jézus 40 napig böjtölt (Máté 4:2); Jézus feltámadása és mennybemenetel között 40 nap telt el (ApCsel 1:3). Egy másik gyakori szám a négyes, amely a teremtés száma: észak, dél, kelet, nyugat; négy évszak. A hatos számot az ember számának tartják: Isten a hatodik napon teremtette az embert, az ember csak hat napig dolgozik. Egy másik példa arra, amikor a Biblia egy számmal ki akar valamit fejezni, az a Jelenések 13-ban található, ahol azt olvassuk, hogy az antikrisztus száma a 666.

Azt azonban még mindig vitatják, hogy a számoknak van-e valódi jelentőségük. A Biblia mindenképp úgy tűnik, mintha bizonyos minták szerint használná a számokat, vagy lelki igazságokat akarna általuk megtanítani. Sokan azonban túl nagy jelentőséget tulajdonítanak a „bibliai számmisztikának", és a Biblia minden száma mögött különleges jelentést keresnek. Gyakran viszont egy bibliai szám pusztán egy szám. Isten nem arra hívott el, hogy titkos jelentések, rejtett üzenetek vagy kódok után kutakodjunk a Bibliában. Több mint elég egyszerű igazság van a Szentírásban, amely betölt minden szükségletünket, és tökéletessé tesz, és minden jó cselekedetre felkészít (2Timóteus 3:17).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a bibliai számmisztika?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries