settings icon
share icon
Kérdés

Mi a bibliai nemzetségtáblázatok jelentősége?

Válasz


A Biblia több különböző nemzetségtáblázatot is tartalmaz. Sokan azonban teljesen képtelenek bármit is kezdeni velük, nem igazán tudják hova tenni őket, így ásítóan unalmasnak tartják az egészet, és csak átfutnak rajtuk, vagy teljesen átugorják őket. Mindezek ellenére ezek az igehelyek a Szentírás részét képezik, és mint tudjuk, a teljes Írás Istentől ihletett (2.Timótheus 3:16), így mindenképp jelentőséggel bírnak, még ha ez első-, vagy akár második pillantásra, nem is tűnik fel. Mit tanulhatuk tehát ezekből a leszármazási listákból?

Először is fontos felismernünk, hogy a nemzetségtáblázatok nagyban hozzájárulnak a Biblia történelmi hitelességének alátámasztásához. Ezen genealógiák a Biblia szereplőinek valós létezését igazolják. Mivel egész családfák tárulnak elénk, a szöveg annak a tudatát is mélyíti bennünk, hogy Isten Igéjét nem szabad csupán metaforákban gazdag erkölcsi tanmesék gyűjteményeként lássuk. A Biblia egy hiteles, történelmi tényeket közvetítő krónika is: egy valósan létező, Ádám nevű, embernek, hús és vér leszármazottjai voltak (és vannak), és az ő múltban meghozott döntésének mind a mai napig valós kihatásai vannak (lásd eredendő bűn).

A nemzetségtáblázatok a próféciák beteljesülését is bizonyítják. A Messiás megszületését már a Kr.e. 8. században Dávid király vérvonalához kötötte az Írás (lásd Ézsaiás 11:1). Jézus Krisztus leszármazásának írásos rögzítésével Isten Igéje igazolja, hogy Jézus valóban Dávid király sarja volt (lásd Máté 1:1-17 és Lukács 3:23-38). Az evangéliumokban található nemzetségtáblák csak tovább erősítik, hogy Jézus Krisztus eljövetele és földi szolgálata ószövetségi próféciák egész sorának (több, mint 300) betöltése volt.

Az aprólékos felsorolás már önmagában bizonyítja, hogy Isten szemében teremtményei nem valami tucat-termékek, vagy személyi számok ködös halmaza, hanem egyedi létezők, kiket ezernyi és ezernyi kicsiny részlet tesz azokká az individuális lényekké, akik. Isten nem csupán egy népcsoportot lát(ott), mikor letekint népére, hanem pontosan és belsőségesen ismeri minden egyes ember rezdüléseit, gondolatait és tetteit. Ennek fényében a nemzetségtáblák nem valami élet-, és Szentírás-idegen lajstromok, hanem éppen azt mutatják, hogy Isten életünk legkisebb és legnagyobb dolgaiban egyaránt érdekelt (Máté 10:27-31; Zsoltárok 139). Az ihletett Ige név szerint szólítja a Biblia valós szereplőit, akik valós emberek, valós történetekkel, a karakterükből és tetteikből következő valós jövővel.

A nemzetségtáblázatok, nem utolsó sorban, arra is alkalmasak, hogy általuk egy jó pár ember érdeklődésünk fókuszába kerüljön. Egyes esetekben olyan rövidebb narratív elemeket is tartalmaznak, melyek apró bepillantást engednek a bibliai szereplők életébe. Jábes imája például, egy nemzetségtáblázat keretein belül kap helyet (1.Krónikák 4:9-10). Ez az ima nem csupán Isten természetéről, hanem az ima valós mibenlétéről is igen sokat mond. Más nemzetségtáblákból arra is fény derül, hogy a moábita Ruth, és a parázna Ráháb szintén tagja a messiási vérvonalnak (Ruth 4:21-22; Máté 1:5). Ebből a tényből azt is világosan kiolvashatjuk, amit például az elsőszülött ágon történő örökösödés felfüggesztésének visszatárő mintájából: Isten nem vérségi kapcsolatok mentén, emberi elképzelésekhez igazodva irányítja tervét, hanem újra és újra bizonyítja a Szellem test feletti uralmát. Így a Messiás testté válásánál sem a zsidó vérvonal “vélten megkívánt” tisztasága számított, hanem az a mennyei tartalom, amely a sár-hajlékban (test) lakozást vett. Isten tehát nem zsidó, és goj kategóriákban gondolkodik: Ő azért tette le értünk önszántából életét, hogy Ádám minden egyes utódja, azaz minden valaha létezett ember, megtérhessen Hozzá, és ezáltal ne vesszen el menthetetlenül – ez Isten az emberiséggel kötött új szövetségének lényege.

Ha mai szemszögünkből tekintve a genealógiák, azaz nemzetségtáblázatok, teljesen fölöslegesnek is tűnnek, hiba volna őket felelőtlenül megfosztani azon jelentőségüktől, amit Isten Igéje tulajdonít nekik, mint ahogyan legalább ekkora hiba volna túlhangsúlyozni őket, és a testben keresni mindazt a mennyei minőséget, ami egyedül a Szellemből ered. A nemzetségtáblázatok erősítik a Biblia történelmi hitelességét, bizonyítják a próféciák beteljesülését, és mind Isten természetébe-, mind pedig az Ő képére és hasonlatosságára teremtett emberek életébe is, betekintést enged.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a bibliai nemzetségtáblázatok jelentősége?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries