settings icon
share icon
Kérdés

Melyek a bibliai műfajok különböző formái?

Válasz


A Bibliát illetően az az egyik legértékesebb dolog, hogy noha Isten üzenetét hordozza (Máté 5:17, Márk 13:31, Lukács 1:37, Jelenések 22:18-19), az írási folyamatban emberek is részt vettek. Ahogy a Zsidók 1:1-ben olvassuk: „sokszor és sokféleképpen szólt Isten az atyákhoz a próféták által". A „sokféleképpen" a különböző irodalmi műfajokra vonatkozik. A Biblia emberi szerzői különböző időkben különböző műfajokat használtak különböző üzenetek közvetítésére.

A Szentírás történelmi feljegyzéseket (1-2 Királyok), drámairodalmat (Jób), jogi iratokat (2 és 5 Mózes nagy része), énekszövegeket (Énekek Éneke és Zsoltárok), költészetet (Ézsaiás nagy része), bölcsességirodalmat (Példabeszédek és Zsoltárok), apokaliptikus irodalmat (Jelenések és Dániel egyes részei), elbeszéléseket (Rúth), igehirdetéseket (Apostolok Cselekedeteiben), beszédeket és proklamációkat (pl. Dániel könyvében Nabukodonozor király esetében), imádságokat (sok zsoltár), példázatokat (pl. amilyeneket Jézus mondott), tanmeséket (mint amilyent Jótám mondott) és leveleket (Efezus, Róma) foglal magában.

A különböző műfajok olykor átfedik egymást. Sok zsoltár például imádság is. Néhány levélben költészet is megjelenik. Mindegyik irodalmi műfajnak sajátos jellemzői vannak, és ezeket szem előtt kell tartanunk. Jótám tanmeséjét például (Bírák 9:7-15) nem értelmezhetjük azon szabályok szerint, mint a Tízparancsolatot (2Mózes 20:1-17). A költészetet, figyelembe véve a metaforák és más költői képek használatát, másképp kell értelmeznünk, mint a történelmi feljegyzéseket.

A 2Péter 1:21 szerint „a Szentlélektől indíttatva szólaltak meg az Istentől küldött emberek". Mai szóhasználattal élve, a Biblia főszerkesztője Isten szent Lelke volt. Isten a Bibliának mind a 66 könyvére rátette szerzői védjegyét, bármilyen műfajról legyen is szó. Ő „lehelte ki" az írott szavakat (2Timóteus 3:16-17). Mivel az ember képes megérteni és szereti a különböző műfajokat, Isten számos irodalmi formát felhasznált igéje kijelentéséhez. A Biblia olvasója felismeri, hogy egy közös cél szövi át a gyűjtemény egyes darabjait. Felismeri a motívumokat, előrejelzéseket, ismétlődő témákat és visszatérő szereplőket. Mindent összevetve rájövünk, hogy a Biblia a világ legnagyszerűbb irodalmi műve – mégpedig magának Istennek az igéje.

EnglishVissza a magyar oldalra

Melyek a bibliai műfajok különböző formái?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries