settings icon
share icon
Kérdés

Miért van olyan sok zűrzavar a Biblia tanításait illetően?

Válasz


Isten azért adta a Bibliát, hogy megismerjük Őt és a munkáját, és mivel Isten nem a zűrzavar Istene (1Korinthus 14:33), minden zűrzavar a világ, a test és az ördög pusztító erejének az eredménye. A „világ" egy istentelen világrendszer, amely olyanokból áll, akik nem értik Isten igéjét, és nem is törődnek vele; a „test" a keresztyének bűnös természete, amely botlásokat okoz az istenfélő életvitelben; és az „ördög" a Sátánra és démonaira utal, akik elferdítik Isten igéjét, gyakran a világosság angyalainak álcázva magukat (2Korinthus 11:14-15).

Ezen erők mindegyike hathat egyénileg vagy egymással összhangban, hogy összezavarják az embereket Isten igéjét illetően. Sajnálatos módon a zavaros bibliaértelmezés az üdvösség hamis reményét is kelthetik. Amikor a Sátán megkísértette Jézust, akkor félremagyarázta Isten igéjét (Máté 4:1-11). A Sátán ma is ugyanazt a taktikát használja: fogja a Szentírás igazságait és helytelenül alkalmazza. A Sátán nagy hozzáértéssel ferdíti el Isten igéjét, ami katasztrofális következményekkel járhat.

Néha a zűrzavart a Biblia tanításával kapcsolatban a pontatlan fordítás okozza. Gyakoribb azonban, hogy a zűrzavart a hívők felületes bibliatanulmányozási módszerei, és a hamis prédikátorok, tanítók és írók tanításai okozzák. Ezek a hamis próféták fogják a helyes fordítást, és vagy tudatlanságból, vagy nemtörődömségből kiforgatják és elferdítik Isten igéjét, hogy a saját nézetüket hirdessék, vagy hogy a világi gondolkodásnak is megfeleljenek. Ahelyett, hogy kizárólag mások tanítására hagyatkoznánk, magunknak is tanulmányozni kellene az igét és a Szentlélek vezetésére hagyatkozni.

A legveszélyesebb az evangélium igazságát érintő zűrzavar. Noha a Szentírás azt tanítja, hogy Jézus Krisztus az egyetlen út, az egyetlen igazság, és az egyetlen élet (János 14:6, ApCsel 4:12), sok, magát keresztyénnek valló személy azt hiszi, hogy a mennyet más úton és más vallás révén is el lehet nyerni. A zűrzavar ellenére a valódi bárányok hallják a Pásztor hangját, és követik Őt (János 10:27). Azok, akik nem tartoznak a Pásztorhoz, „az egészséges tanítást nem viselik el, hanem saját kívánságaik szerint gyűjtenek maguknak tanítókat, mert viszket a fülük" (2Timóteus 4:3). Isten nekünk adta a Lelkét, és megparancsolta, hogy alázattal és türelemmel hirdessük a Biblia igazságait, akár alkalmas, akár alkalmatlan időben (2Timóteus 4:2), és hogy tanulmányozzuk az igét, hogy kipróbált munkásnak bizonyulhassunk, aki helyesen fejtegeti az igazság igéjét (2Timóteus 2:15). Ezt kell tennünk mindaddig, amíg az Úr Jézus vissza nem jön, és véget nem vet minden zűrzavarnak.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért van olyan sok zűrzavar a Biblia tanításait illetően?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries