settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a vámpírokról?

Válasz


Az Alkonyat sorozat tini romantikus regényeinek népszerűsége újra szárnyaira kapta a vámpírok iránti érdeklődést. A vámpír egy mitikus lény, amely más emberek véréből él, általában úgy, hogy kiszívja azt az ember nyakából, aminek során az áldozat szintén vámpírrá lesz, aki aztán szintén új áldozatokat keres. A vámpír legenda a középkori kelet-európai folklórban eredeztethető, de vámpír-szerű lényekről szóló történetekkel Afrikában, Ázsiában és az amerikai kontinenseken is találkozunk.

A jelenlegi vámpír őrület két 19. századi kvázi romantikus regényben gyökerezik: John Polidori The Vampyre c. (1819) és Bram Stoker Dracula c. (1897) könyvében. Ez a két könyv az őse a fantasy irodalom vámpírrománc műfajának. A vámpír csábító csókja vonzó titokzatosságot ébresztett különösen a fiatal hölgyekben, és ez a titokzatosság, a „tiltott gyümölcs" szindrómájával karöltve, megalapozta az Alkonyat sorozat népszerűségét. A Dracula c. filmben (1979) Frank Langella által megjelenített bájos és kifinomult Dracula gróf iránti romantikus/szexuális vonzalom jól példázza a vámpírok csábos erejét. A film jelmondata: „A történelem során a férfiak szívét rettegéssel, a nők szívét vággyal töltötte el."

Noha az Alkonyat vagy ehhez hasonló könyvek valószínűleg többnyire ártalmatlanok, ha megszállottság uralkodik el rajtunk a vámpírok vagy éppen boszorkányok, szellemek vagy más okkult figurák iránt, legjobb esetben is egészségtelen, a legrosszabb esetben pedig egyenesen veszélyes. Attól függ, hogy milyen lelki állapotban van az illető, aki ilyen témák iránt érdeklődik. Egy gyenge, érzelmileg labilis fiatal lány például, akinek a családi életét stressz jellemzi, aki önbecsülési kérdésekkel küszködik, és aki előtt nincsenek erős példaképek, hajlamossá válhat az okkultizmus iránti egészségtelen érdeklődésre. Az e fajta érdeklődés utat nyithat a démonok számára, hogy elárasszák az elméjét és lelkét. A Sátán, mint tudjuk, a lelkünk ellensége, aki „mint ordító oroszlán jár szerte, keresve, kit nyeljen el" (1Péter 5:8). Ezért van az, hogy Isten az Ő bölcsességében megtiltja az okkult praktikákat, amelyek utálatosak és undorítóak az Úr előtt (5Mózes 18:9-12).

Hogyan álljon egy keresztyén a vámpírokhoz és a vámpír irodalomhoz? A Filippi 4:8 arra int, hogy azzal töltsük meg az elménket, „ami igaz, ami tisztességes, ami igazságos, ami tiszta, ami szeretetreméltó, ami jóhírű, ha valami nemes és dicséretes". Noha az Alkonyat könyvekben van példa nemes tettekre, az okkultizmus sötétségére is számos példát ad. Ugyanakkor a könyv erős vonzalmat ébreszt a hős, Edward iránt, aki egy vámpír. Csábítóan vonzó, karizmatikus figura, aki nagy hatással van fiatal lányokra. A szerző ügyesen formál egy szép, romantikus, tökéletes – bár törékeny – karaktert, aki egy olyan férfit testesít meg, akik iránt a legtöbb tizenéves lány vonzódik. Probléma akkor merül fel, ha egy ilyen személyt idealizálni kezdünk, és arra hajtunk, hogy egy ilyen személyt találjunk. Egyetlen férfi sem képes egy ilyen ideálnak megfelelni. A hívő lányoknak és fiatal nőknek Krisztusban kell a szépséget és tökéletességet keresniük. Ha megértik a jellem valódi szépségét, képesek lesnek meglátni azt abban a fiatalemberben, akit Isten eléjük hoz férjjelöltként.

Ez azt jelenti-e, hogy a keresztyének mindenestől kerüljék a vámpír irodalmat? Bizonyos esetekben a válasz „igen". Mások számára a válasz „nem". Ha valakinek a tinédzser vagy kisebb lánya érdeklődik a sorozat iránt, érdemes lenne, hogy a szülő is elolvassa a könyvet, és közösen átbeszéljék, és talán kiemeljék azokat a részeket, amelyek ellent mondanak Isten igéjének. Egy ilyen elemző beszélgetés sokat tehet azért, hogy eloszlassa a vámpír mítosz körüli misztikus felhőt. Végső soron, hogy milyen könyveket olvasnak a keresztyén gyermekek és tinik, az a szülők felelőssége.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a vámpírokról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries