settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent, hogy a Biblia tévedhetetlen? Mit takar a Biblia tévedhetetlensége?

Válasz


A tévedhetetlen szó jelentése: tévedésre képtelen. Ha valami tévedhetetlen, akkor soha nem tartalmaz hibát, ezért teljesen megbízható. A csalhatatlan szó, amit szintén szoktak a Szentírásra használni, hasonlóképpen tévedésmentességet jelent. Egyszerűen fogalmazva, a Biblia soha nem téved.

A 2Péter 1:19-ben a Biblia tévedhetetlennek vallja magát: „egészen bizonyosnak tartjuk a prófétai beszédet". Péter a továbbiakban leírja, miként keletkezett a Szentírás: „az Írás egyetlen próféciája sem ered önkényes magyarázatból, mert sohasem ember akaratából származott a prófécia, hanem a Szentlélektől indíttatva szólaltak meg az Istentől küldött emberek" (2Péter 1:20-21).

A 2Timóteus 3:16-17-ben szintén a tévedhetetlenségre találunk utalást: a „teljes Írás Istentől ihletett", amely képes arra, hogy olyan szolgákat szüljön, akiket Isten „minden jó cselekedetre felkészített." Az a tény, hogy Isten ihlette a Szentírást, garantálja a Biblia tévedhetetlenségét, hiszen Isten nem képes tévedést ihletni, lehelni. Az a tény, hogy a Biblia teljesen felkészíti Isten szolgáit a szolgálatra, azt mutatja, hogy igazságra vezet el minket, nem tévedésre.

Ha Isten tévedhetetlen, akkor az igéje is az. A Szentírás tévedhetetlenségének tana Isten tökéletességének megértésén alapul. Isten igéje „tökéletes, felüdíti a lelket" (Zsoltárok 19:8), mivel Isten maga is tökéletes. Teológiai szempontból Isten szorosan kapcsolódik az igéjéhez; az Úr Jézust Igének hívják (János 1:14).

Meg kell jegyeznünk, hogy a tévedhetetlenség tana csak az eredeti iratokra vonatkozik. A félrefordítások, nyomtatási hibák és elírások nyilvánvalóan emberi tévedések, és rendszerint könnyen kimutathatóak. Amit a Biblia szerzői azonban eredetileg leírtak, teljesen mentes volt minden hibától és kihagyástól, hiszen a Lélek felügyelte a folyamatot. Isten igaz és tökéletesen megbízható (János 14:6, 17:3), akárcsak az igéje (János 17:17).

A Zsoltárok 12:6-ban, Zsoltárok 19:8-ban és Példabeszédek 30:5-ben és számos más helyen a Biblia teljes (nem pedig részleges) tökéletességet hirdet. Teljes egészében tényszerű, és ami azt illeti, megítél minket (nem pedig mi ítéljük meg őt): „Isten igéje élő és ható, élesebb minden kétélű kardnál, és áthatol az elme és a lélek, az ízületek és a velők szétválásáig, és megítéli a szív gondolatait és szándékait" (Zsidók 4:12).

A Biblia az egyetlen objektív forrása mindannak, amit Isten magáról és tervéről az emberiség számára kijelentett. Isten tévedhetetlen igéjeként a Biblia csalhatatlan, tekintélyelvű, megbízható és elegendő ahhoz, hogy minden szükségünket betöltse.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent, hogy a Biblia tévedhetetlen? Mit takar a Biblia tévedhetetlensége?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries