settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a rémálmokról?

Válasz


A rémálom egy olyan álom, amely erős negatív érzelmi reakciót vált ki mint a félelem vagy rémület. A rémálmot látók általában extrém gyötrelmek közt ébrednek fel, ami sokszor komoly fizikai reakciót is kivált: gyors pulzus, izzadás, émelygés, és az illető gyakran képtelen egy ideig visszaaludni. A rémálomnak számos okozója lehet. Élénk fantáziájuknak köszönhetően a gyermekek gyakran látnak rémálmokat, amelyek közül néhány olyan durva, hogy a gyermek sikoltva és sírva ébred fel. Az ilyen extrém eseteket éjszakai rémületnek is neveznek. Bizonyos ételek fogyasztása vagy horrorfilmek nézése nem sokkal lefekvés előtt kiválthat rémálmokat. Ha a körülményeink miatt gyötrődünk, vagy valakivel veszekedtünk vagy vitatkoztunk, az szintén okozhat rémálmot, mivel az agy alvás közben is ezen jár.

A rémálmok kétség kívül nagyon zavaróak, de van bármilyen lelki vonatkozásuk? A Biblia említ álmokat és látomásokat, és Isten néha álmok révén üzent a prófétáknak és másoknak. Az 1Mózes 20-ban Isten ily módon szólt Abimélekhez, hogy ne érintse Sárát, Ábrahám feleségét. További álmok: Jákób létrája (1Mózes 28), József álma, mely szerint testvérei szolgálni fogják őt, és ami miatt egyiptomi fogságra juttatták (1Mózes 37), vagy éppen azok az álmok, amelyeket a fáraó látott, és József magyarázott meg (1Mózes 40-41), és aminek során Egyiptom második leghatalmasabb emberévé lett. Az Úr vagy az angyala sokaknak megjelent a Bibliában, beleértve Salamont (1Királyok 3), Nabukodonozort (Dániel 2), Józsefet (Máté 2) és Pilátus feleségét (Máté 27). Ezek közül azonban egyiket sem nevezhetjük igazán rémálomnak, kivéve talán Pilátus feleségéét. Úgy tűnik tehát, hogy Isten általában nem használ rémálmokat üzenete közvetítésére.

Némelyek úgy vélik, a Sátán vagy démonjai hatolnak be az ember elméjébe a rémálmok során, de a Bibliában semmi nem támasztja ezt közvetlenül alá. Kivétel talán az az álom, amelyet Elifáz feltehetőleg látott, egy bibliai esetben sem látjuk, hogy démoni erők kommunikálnának álmukban emberekkel. Nagy valószínűség szerint a rémálom nem jelent többet annál, minthogy az agyunk a félelmeinkkel és gondjainkkal próbál megbirkózni, miközben mi alszunk. Ha egy hívő folyamatosan gyakori rémálmokban szenved, amelyek rendszeresen felébresztik és lelki gyötrelmeket okoznak, érdemes lehet orvosi segítséghez folyamodni. De mint mindig, az imádság a leghatékonyabb fegyverünk minden fajta érzelmi és szellemi gyötrelemmel szemben. Ha elalvás előtt 15-20 percet imádkozással töltünk, ez a leghatékonyabb módja annak, hogy lecsendesítsük az elménket és szívünket, és felkészüljünk egy pihentető alvásra. Mint mindig, Isten bölcsességet ad azoknak, akik Őt keresik (Jakab 1:5), és nyugalmat, békességet is ígért azoknak, akik azt kérnek. „Semmiért se aggódjatok, hanem imádságban és könyörgésben mindenkor hálaadással tárjátok fel kéréseiteket Isten előtt. És az Isten békessége, mely minden értelmet meghalad, meg fogja őrizni szíveteket és gondolataitokat a Krisztus Jézusban" (Filippi 4:6-7).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a rémálmokról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries