settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a rákról?

Válasz


A Biblia nem említi konkrétan a rákbetegséget. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne foglalkozna a betegségekkel. Ezékiás király egy „kelevénytől" szenvedett (2Királyok 20:6-8), amely valójában egy fajta rák is lehetett, más néven. Szóval, bár a „rák" szó nem szerepel a Szentírásban, találunk olyan leírásokat, amelyek nem kizárt, hogy rákra utalnak. Amikor Jézus a földön járt, mindenféle betegséget meggyógyított, amelyet eléje hoztak (nyilván volt köztük rákbetegség is), hogy jelül legyen a zsidóknak, hogy Ő a Messiás. A rák azonban, mint minden más betegség, a bűn átkának eredménye. Az 1Mózes 3:17-ben azt olvassuk: „legyen a föld átkozott miattad". A bűn miatt a föld átok alá került, és minden embernek meg kell halnia – mindnyájan visszatérünk a föld porába –, és a halált okozhatja egy betegség, ami az átok egyik természetes következménye. A betegség nem „büntetés". Annak az eredménye, hogy egy bukott világban és egy megátkozott földön élünk, és hívők és hitetlenek egyaránt elkaphatják a rákot vagy más halálos betegséget. Ne feledjük, hogy a hívő életében Isten mindent az illető javára fordít (Róma 8:28). A mindenbe a rák is beletartozik.

A csodálatos ebben viszont az, hogy bár az átkozott földön élve ki vagyunk téve a rákhoz hasonló betegségeknek, lehet reménységünk. A 103. zsoltár egyik része meggyőző bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a világ betegségei egy nap véget érnek. A Zsoltárok 103:1-4-ben ez áll: „Áldjad, lelkem, az URat, és egész bensőm az ő szent nevét! Áldjad, lelkem, az URat, és ne feledd el, mennyi jót tett veled! Ő megbocsátja minden bűnödet, meggyógyítja minden betegségedet, megváltja életedet a sírtól, szeretettel és irgalommal koronáz meg."

Azt jelenti-e ez a szakasz, hogy Isten garantáltan meggyógyít a rákból és más betegségekből ebben az életben? Nem, nem erről szól a szakasz. Inkább arról, hogy ugyanaz az Isten, aki megbocsátja a bűneinket, egy nap elvisz minket arra a helyre, amelyet számunkra készített (Máté 25:34). Megváltása megóv minket a pusztulástól, és nem lesz többé átok, nem lesz többé betegség, nem lesz többé halál, és mindenkorra megkoronáz jóságával és kegyelmével. A bűn miatt bekövetkezett átok feletti győzelem Krisztusban már a miénk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a rákról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries