settings icon
share icon
Kérdés

Honnan tudjuk, hogy a Biblia nemcsak mítosz?

Válasz


Az a tény, hogy a Biblia Isten fejében született meg, nemcsak egyedivé teszi minden más könyvhöz képest, hanem a világ minden kincséhez képest. A Biblia ismerteti velünk Isten örök üdvtervét a bukott emberiség számára. Mégis, noha több milliárd példányt forgalmaztak világszerte, sokan továbbra is megkérdőjelezik igazságtartalmát. A Biblia egy mitológiai könyv vagy Isten igaz, ihletett igéje? Ez a legfontosabb kérdés mindenki számára, akár tudatában van ennek, akár nem.

Sok vallásos szöveg állítja, hogy isteni üzenetet hordoz. A Biblia azonban abban egyedülálló, hogy Isten semmi kétséget nem hagyott afelől, hogy ez valóban az Ő írott igéje. Ha valaki őszintén időt szán a tények vizsgálatára, rá fog jönni, hogy a Biblia minden lapján Isten keze nyoma látható. Ugyanaz a száj, amely a világot létrehozta a szavával, az adta a Bibliát is.

A mitológiától eltérően a Biblia történelmi keretek között zajlik. Szereplői valódi, élő emberek, akik beazonosítható helyeken éltek a történelem konkrét időpontjaiban. A Biblia említést tesz Nabukodonozorra, Szenakhéribre, Círuszra, Heródesre, Félixre, Pilátusra és sok más történelmi személyiségre. Történelmi eseményei egybeesnek sok más népével, beleértve az egyiptomi, hettita, perzsa, babiloni és római birodalmat. Az események földrajzi színterei közé tartozik többek közt Kánaán, Szíria, Egyiptom és Mezopotámia. Mindez az igazolható részlet kizárja annak lehetőségét, hogy a Biblia puszta mítosz lenne.

A mitológiával ellentétben a Bibliát sok területen alátámasztják az olyan tudományok, mint például a biológia, geológia, asztronómia és archeológia. Az elmúlt másfél évszázadban a bibliai archeológia ágazat elterjedt, és ez idő alatt sok százezer tárgyi lelet került napvilágra. Csak egy példát említsünk: egy időben a szkeptikusok szerint a Bibliában említett hettiták „igazolták", hogy a Biblia csak egy mítosz. A korabeli ismeretek alapján nem létezett hettita birodalom. 1876-ban azonban napvilágra kerültek az első felfedezések, és ma már jól igazolható a hettita civilizáció létezése. Az archeológia folyamatosan alátámasztja a Biblia történelmiségét. Ahogy Dr. Henry M. Morris megjegyezte: „Ma egy kérdéses régészeti lelet sem létezik, amely azt igazolhatná, hogy a Biblia bármiben is tévedne."

Szemben a mitológiával, a Biblia történelmi eseményeket jelenít meg. Lukács a „közöttünk beteljesedett eseményekről" tudósít úgy, „amint reánk hagyták azok, akik kezdettől fogva szemtanú[k]... voltak". Lukács azt állítja, hogy „eleitől kezdve mindennek pontosan utánajártam", és úgy írta meg sorjában mindazt, „hogy azokról a dolgokról, amelyekről tanítást kaptál, megtudd a kétségtelen valóságot" (Lukács 1:1-4). Feljegyzett-e Lukács csodákat? Igen, sokat. De ezeket a csodákat szemtanúk igazolták. Kétezer évvel később egy szkeptikus mítosznak nevezheti Lukács feljegyzését, de erre a bizonyítékokat a szkeptikusnak kell szolgáltatnia. Maga a feljegyzés egy gondosan utánajárt történelmi irat.

Szemben a mitológiával, a Biblia elképesztő mennyiségű beteljesedett próféciát tartalmaz. A mítoszok nem foglalkoznak próféciákkal, de a Biblia jó egyharmada prófécia. A Biblia több mint 1800 előrejelzést tartalmaz több mint 700 különböző dologgal kapcsolatban több mint 8300 versben. Az Ószövetség több mint 300 próféciát tartalmaz csak Jézus Krisztust illetően, és ezek közül sok hihetetlen konkrétumot. Számos prófécia már beteljesedett, és pont úgy, ahogy előre volt jelezve. A matematikai valószínűsége annak, hogy valaki ennyi előrejelzést adjon, és azok közül mindegyik beteljesüljön, fényévekkel meghaladja az emberi lehetőségek számát. Ezek a csodálatos próféciák csak akkor teljesedhettek be, ha az tartja kézben természetfeletti módon a dolgokat, aki látja a kezdet végét (Ézsaiás 46:9-10).

A mitológiával szemben a Biblia számtalan életet megváltoztatott. Mégis, sokan mások nézetére alapoznak – olyanokéra, akik komolyan soha nem tanulmányozták a Bibliát. Mindnyájunknak magunknak kell tanulmányoznunk a Szentírást. Tegyük próbára. Éljünk az előírásai szerint, és tapasztaljuk meg a magunk számára, milyen dinamikus és transzformáló ereje van ennek a csodás könyvnek. Alkalmazzuk a megbocsátásra vonatkozó tanítását, és lássuk meg, miként hoz helyre megtört kapcsolatokat. Alkalmazzuk a sáfárságra vonatkozó alapelveit, és figyeljük meg, miként javul az anyagi helyzetünk. Alkalmazzuk a hitre vonatkozó tanítását, és érezzük meg a nyugtató jelenlétet a szívünkben, még az élet nehéz szakaszaiban is. A Biblia működik. Nem ok nélkül kockáztatják naponta a keresztyének számos országban világszerte az életüket azzal, hogy megismertetik másokkal ennek a rendkívüli könyvnek az életadó igazságait.

Végső soron azok, akik elutasítják Istent és a kijelentett igéjét, büszkeségből teszik. Annyira elmélyülnek saját meggyőződéseikben, hogy nem hajlandóak őszintén megvizsgálni a bizonyítékokat. Ha hinni akarnak a Bibliának, komolyan foglalkozniuk kell Istennel és az iránta való kötelezettségeinkkel. Ha hinni akarunk a Bibliának, talán meg kell változtatnunk az életvitelünket. Ahogy Erwin Lutzer lelkipásztor mondta: „Az igazság az, hogy kevés ember nyitott, különösen a vallás kérdéseit illetően.... Ezért az elferdített tanítások és előítéletek könnyen adódnak át generációról generációra."

Milliók halnak meg évente úgy, hogy a halhatatlan lelküket tették rá, hogy a Biblia nem igaz, remélve, hogy az nem több egy egyszerű legendánál, és hogy Isten nem létezik. Kockázatos játék, és nagyon sok forog kockán. Mindenkit arra biztatunk, hogy olvassa nyitott szívvel a Bibliát, hagyja magáért beszélni, és ébredjünk rá, hogy Isten igéje igazság (János 17:17).

EnglishVissza a magyar oldalra

Honnan tudjuk, hogy a Biblia nemcsak mítosz?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries