settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a kézrátételről?

Válasz


A kézrátétel egy biblikus dolog, azonban semmilyen bibliai felhívást nem találunk arra, hogy fizikailag helyezzük rá valakire a kezünket ahhoz, hogy egy bizonyos lelki szolgálatot végezhessen. Jézus minden bizonnyal rátette a kezét sok emberre, akit meggyógyított, de úgy is gyógyított, hogy nem tette rá a betegre a kezét. Ami azt illeti, olykor még közelében sem járt annak, akit meggyógyított. A Máté 8:8-ban azt olvassuk, hogy Jézus anélkül gyógyítja meg a százados szolgáját, hogy elmenne a százados házába.

A következőkben két esetet vizsgálunk meg: egyikben a Szentlélek a nyelveken szólás ajándékát adja úgy, hogy egy apostol ráhelyezi valakire a kezét, a másikban viszont ezt az ajándékot kézrátétel nélkül adja, pusztán az apostol prédikációja révén.

„Pál ekkor így szólt: "János, amikor keresztelt, megtérést követelt, de azt mondta a népnek, hogy abban higgyenek, aki utána jön, azaz Jézusban." Amikor ezt meghallották, megkeresztelkedtek az Úr Jézus nevére. És amikor Pál rájuk tette a kezét, leszállt rájuk a Szentlélek, úgyhogy különböző nyelveken szóltak, és prófétáltak" (ApCsel 19:4-6).

„Míg ezeket a szavakat mondta Péter, leszállt a Szentlélek mindazokra, akik hallgatták az igét. És elámultak a zsidó származású hívők, akik Péterrel együtt jöttek, hogy a pogányokra is kitöltetett a Szentlélek ajándéka. Hallották ugyanis, amint nyelveken szóltak, és magasztalták az Istent" (Apcsel 10:44-46).

Az 1Timóteus 5:22 nem annyira a kézrátétel fizikai aktusát hangsúlyozza, hanem inkább azt, hogy a lelki vezetés felelősségének átadását (bármilyen módon is történjen), gondosan végezzük. Ne ruházzunk fel valakit „hirtelenjében" vagy kellő megfontolás nélkül: „A kézrátételt ne siesd el senkinél! Mások bűneiben ne légy részes! Tisztán őrizd meg önmagadat!"

Kétség kívül, a korai egyházban a kézrátétel szorosan összekapcsolta az üzenetet az üzenet átadójával, vagy a lelki ajándékot az ajándék tulajdonosával. Egy fajta „jel" volt, amely hitelesítette azt, aki a lelki ajándék fizikai megnyilvánulását végezte. Meg kell értenünk, hogy nincs semmilyen mágikus biblikus recept az Egyház szolgálatára nézve. A kézrátételnek önmagában semmilyen ereje nincs. A kézrátételt Isten csak akkor használja fel, ha az az Ő igéjével összhangban történik.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a kézrátételről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries