settings icon
share icon
Kérdés

Miért fontos az igeversek memorizálása?

Válasz


Az igeverstanulás fontos a keresztyén életre nézve. Ami azt illeti, az igeverstanulás talán a leges legfontosabb eleme a lelki növekedésnek és a bűn felett aratott győzelemnek. Isten igéje azért hatékony, mert Isten szó szerint a Szentlélek által „lehelte ki" (2Timóteus 3:16-17), és amikor az igeverstanulás révén megtöltjük elménket az igével, akkor a lehető leghatékonyabb lelki eszköznek hagyjuk, hogy használjon minket.

Amikor Isten igéjét memorizáljuk, több dolog történik. A Zsoltárok 119:11 azt mondja, hogy a zsoltáros szívébe rejtette Isten igéjét, hogy ne vétkezzen az Úr ellen. Nemcsak hallotta és olvasta az igét, hanem elsajátította és elraktározta az elméjében és emlékezetében, hogy később használni tudja. Isten igéje a hívő egyetlen valóban hatékony eszköze a bűnnel szemben. Amikor memorizálás révén az elménkbe rekesztjük, erősen az istenfélő és igaz életvitel irányába befolyásol. A Zsidók 4:12 szerint Isten igéje „élő és ható", azaz, ha elmélkedünk felette, természetfeletti erővel formál minket Krisztus hasonlatosságára, és nincs jobb módja az elmélkedésnek, mint ha az elménkben és emlékezetünkben tudjuk az igét.

Az Efezus 6:13-17 felsorolja a hívő fegyverzetét, amelyre a lelki túléléshez van szükség. A fegyverzet minden eleme a védekezést szolgálja, egyet kivéve. Az egyetlen támadó eszköz a Lélek kardja, „amely az Isten beszéde" 17.v.). Ahogy Jézus Isten igéjét használta a Sátán támadásainak visszaverésére (Máté 4:1-11), úgy nekünk is meg kell tanulnunk használni ugyanazt a fegyvert. Amikor viszont a Sátán hazugságaival és ámításaival nézünk szembe, ritkán ad időt, hogy kézbe vegyük a Bibliát, és kikeressük a megfelelő igeszakaszt. Az igeverstanulás biztosítja, hogy a megfelelő igazság és alapelv „kéznél legyen", és azonnal eszünkbe jusson, hogy hatékonyan meg tudjunk felelni a gonosznak, aki vesztünket akarja (1Péter 5:8). A Róma 12:1-2 arra int, hogy újítsuk meg elménket, hogy többé ne a világhoz szabjuk magunkat. Az elme megújításának egyetlen módja az, ha igékkel töltjük meg.

Az igeverstanulás minden hívő kiváltsága és felelőssége. Számos kiváló igeverstanuló rendszer létezik. Ha nincs is konkrét útmutatónk, bárki elkezdhet kulcsfontosságú igéket megtanulni, mint például a János 3:16 vagy Efezus 2:8-9, és ezekre további verseket fűzhet. A kulcs abban rejlik, hogy folyamatosan ismételjük el a régieket, mielőtt újakat tanulnánk. Bármilyen módszert is használjunk, az igeverstanulás bűn feletti győzelmet, erősebb hitet és örömteli keresztyén életet eredményez.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért fontos az igeversek memorizálása?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries